Nieuws Buitenland

Wall Street eindigt in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdagavond fors lager gesloten, nadat beleggers de hoop zagen vervliegen op een aanstaande oplossing van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog die de wereldeconomie al twee jaar onder druk zet.

De S&P 500 index sloot 1,6 procent lager op 2.893,06 punten, de Dow Jones-index zakte 1,2 procent en de Nasdaq verloor 1,7 procent.

Een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell, die aankondigde weer effecten te gaan opkopen, bood slechts tijdelijk soelaas. Volgens de Fed-voorzitter moet dit absoluut niet als een monetaire stimulering (QE) worden gezien, maar volgens analist Mike O'Rourke van JonesTrading heeft de stap daar wel veel mee gemeen.  Powell zei ook dat hij geloofde dat de huidige langdurige economische groeiperiode nog wat langer zou kunnen worden uitgerekt, maar dat dit ook onzekerheden met zich meebracht.

De aandacht op Wall Street bleef zich richten op de hervatting van de handelsbesprekingen tussen de VS en China in Washington. Vanaf 15 oktober heffen de Amerikanen 30 procent op de import van 250 miljard dollar aan Chinese goederen. De Amerikaans-Chinese handelsoorlog zorgt ervoor dat bedrijven minder investeren en de industrie krimpt.

Maandag kondigde de VS sancties aan tegen 28 Chinese bedrijven, die een rol zouden spelen bij de onderdrukken van de Oejgoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders zouden op de zwarte lijst zijn gezet.

De timing is ongelukkig, omdat de Chinese vicepremier Liu He donderdag het handelsoverleg op hoog niveau hervat met de Amerikanen. Volgens persbureau Bloomberg wil de regering Trump ook Amerikaanse staatspensioenfondsen verbieden te investeren in China.  

De Chinezen verlaagden deze week de verwachtingen voor een doorbraak, met het bericht dat Liu He niet als speciale afgezant van zijn regering afreist naar Washington. Ook zou de Chinese delegatie van plan zijn korter te blijven dan eerder gepland.

"Het was een slechte dag voor mensen die hopen op een vreedzame oplossing van de handelsoorlog", stelde analist Connor Campbeel van Spreadex. 

Het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf is in september gedaald, maar noteert nog steeds op een solide niveau.  De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in september onverwacht gedaald, met 0,3 procent, na kleine stijgingen in de voorgaande maanden. "De industrie koelt af en de deflatie in producentenprijzen en lagere marges bij detail- en groothandel biedt de Fed redenen om nog wat meer zekerheid toe te passen om een recessie te voorkomen", stelde econoom Chris Rupkey van MUFG, hintend op een nieuwe renteverlaging. 

De olieprijs daalde licht.

De euro/dollar noteerde op 1,0955. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0983 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0973 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Banken stonden onder druk. Citigroup, Bank of America en JPMorganChase werden alle drie ruim 2 procent minder waard.

Domino's Pizza steeg 5 procent, ondanks lagere vooruitzichten voor de komende drie jaar. De pizzaketen beloofde voor 1 miljard dollar aandelen in te kopen.

Alibaba verloor 4 procent, en Baidu 1,9 procent. Deze Chinese bedrijven zouden niet meer mogen worden gekocht door Amerikaanse staatspensioenfondsen. 

Levi Strauss komt nabeurs met de cijfers over het derde kwartaal. Het aandeel daalde 4 procent tijdens de beurstijd en daarna nog eens 1,4 procent.

Gilead Sciences heeft een aanvraag ingediend bij het Japanse ministerie van gezondheid, arbeid en welzijn om JAK1-remmer filgotinib te mogen gebruiken voor volwassenen met reumatoïde artritis in Japan. Dit maakte de partner van Galapagos bekend. Het aandeel daalde 1,7 procent.
 
Oracle meldde dinsdag dat het van plan is om bijna 2.000 werknemers in dienst te nemen bij het opbouwen van de infrastructuur voor zijn cloud activiteiten. Het aandeel sloot vlak.