Nieuws Buitenland

Update: Beijing wil Chinese bedrijven van zwarte lijst VS

(ABM FN-Dow Jones) Het Chinese ministerie van Handel heeft de Verenigde Staten met klem verzocht Chinese bedrijven van de zwarte lijst te halen en aangegeven "alle noodzakelijke maatregelen" te treffen om de Chinese belangen te verdedigen.

"We verzoeken de VS met klem te stoppen…zich te bemoeien met Chinese binnenlandse aangelegenheden", aldus het ministerie dinsdag.

Maandag kondigde de VS sancties aan tegen 28 Chinese bedrijven, die een rol zouden spelen bij het onderdrukken van de Oejgoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders zouden op de zwarte lijst zijn gezet.

Aanstaande donderdag hervatten de VS en China de besprekingen over een handelsakkoord.

"Ik denk niet dat we een grote deal gaan zien", zei portefeuillestrateeg Jack Janasiewicz van Natixis. "Kleine overwinningen", zoals het uitbreiden van de opkopen van Amerikaanse landbouwgoederen door China en het intrekken van nieuwe importheffingen waarmee de VS dreigen, zijn volgens Janasiewicz de meest waarschijnlijke uitkomsten van het aanstaande overleg.

Dit komt overeen met het commentaar van de hoofdredacteur van de Chinese Global Times, die schreef dat aan Chinese zijde er "lage verwachtingen zijn voor een echte doorbraak".

Update: om meer informatie toe te voegen.