Nieuws Buitenland

Klein herstel Brusselse beurs voorzien

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Dinsdag eindigde de sterindex nog 1,0 procent in het rood op 3.592,12 punten.

"De Europese beurzen maken zich op voor een klein herstel, maar de zorgen over het handelsconflict tussen China en de VS blijven", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Beleggers reageerden gisteren geschrokken toen de spanningen tussen de twee landen verder opliepen, waardoor zowel de Europese aandelenmarkten als de Amerikaanse lager sloten."

Maandag kondigden de VS sancties aan tegen 28 Chinese bedrijven, die een rol zouden spelen bij de onderdrukking van de Oejgoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders zouden op de zwarte lijst zijn gezet.

Vanochtend verzocht het Chinese ministerie van Handel met klem de Chinese bedrijven van de zwarte lijst te halen en gaf aan "alle noodzakelijke maatregelen" te treffen om de Chinese belangen te verdedigen. De Chinese overheid dreigde ook met vergeldingsacties tegen de VS.

"Ik denk niet dat we een grote deal gaan zien", zei portefeuillestrateeg Jack Janasiewicz van Natixis. "Kleine overwinningen", zoals het uitbreiden van de opkopen van Amerikaanse landbouwgoederen door China en het intrekken van nieuwe importheffingen waarmee de VS dreigen, zijn volgens Janasiewicz de meest waarschijnlijke uitkomsten van het aanstaande overleg.

Vanaf 15 oktober heffen de Amerikanen in principe 30 procent op de import van 250 miljard dollar aan Chinese goederen.

Ook ziet Madden van CMC de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verder verslechteren, nadat de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dinsdag liet weten dat een deal tussen beide partijen "zeer onwaarschijnlijk" is. De Britse premier Boris Johnson acht een overeenkomst eveneens "onmogelijk".

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend lager, met een min van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Ook Aziatische beleggers maken zich zorgen dat de gesprekken tussen China en de Verenigde Staten morgen op niets uitlopen.

Een november-future voor een vat ruwe West Texas Intermediate-olie eindigde dinsdag 0,2 procent lager op 52,63 dollar per vat. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen opnieuw licht lager.

De euro/dollar noteerde op 1,0964. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0955 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0948 op de borden.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de Amerikaanse groothandelsvoorraden over augustus en de wekelijkse olievoorraden. Ook gaat de aandacht naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Fed-voorzitter Jerome Powell kondigde dinsdagavond aan weer effecten te gaan opkopen. Volgens Powell moet dit echter "absoluut niet" als een monetaire stimulering (QE) worden gezien. Toch heeft het volgens analist Mike O'Rourke van JonesTrading daar wel veel mee gemeen. Powell zei ook dat hij geloofde dat de huidige langdurige economische groeiperiode nog wat langer zou kunnen worden uitgerekt, maar dat dit ook onzekerheden met zich meebrengt.

Bedrijfsnieuws

UCB zal nieuwe data van zijn onderzoek naar Psoriasis presenteren tijdens de European Academy of Dermatology and Venereology congress in Madrid. 

Het Waalse Mithra zal een Fase 3 onderzoek starten met Donesta.

Bekeart heeft woensdag voorbeurs bekendgemaakt dat het een obligatie ter waarde van 200 miljoen euro uit zal geven. Het betreft een zevenjarige obligatie met een jaarlijkse coupon van 2,75 procent.

Luc Tack, CEO van Tessenderlo, heeft voor ruim 925.000 euro aan eigen aandelen ingekocht via de holding Verbrugge NV. Het gaat om 33.086 aandelen die Tack inkocht op 8 oktober voor 27,96 euro per aandeel. Het gaat om een transactie van 925.028 euro.

Oxurion zal tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Ophthalmology's in San Francisco met een update komen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot dinsdag 1,6 procent lager op 2.893,06 punten, de Dow Jones index zakte 1,2 procent en de Nasdaq verloor 1,7 procent.