Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag hoger na positievere berichten in de media over de kans op een handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten en een mogelijke handreiking van Brussel richting Boris Johnson.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dag rond het middaguur een winst van 0,6 procent op 379,70 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 1,3 procent naar 12.129,20 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,9 procent met een stand van 5.507,56 punten. De Britse FTSE won woensdag 0,7 procent naar 7.191,35 punten.

De Europese indices liepen even na 11.00 uur op nadat er mediaberichten waren, die wezen op de bereidheid aan Chinese zijde om een gedeeltelijke handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te sluiten.

"De vraag is echter wel of dit optimisme nu wel gerechtvaardigd is, aangezien [Donald] Trump eerder had aangegeven niet een gedeeltelijke deal te willen. De markt vat het bericht nu eerst op als een positief teken dat de Chinezen een deal willen sluiten", aldus sales trader Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News. 

De Europese Unie zou de Britse premier Boris Johnson een handreiking willen doen met een concessie ten aanzien van de backstop die het voor Noord-Ierland wil handhaven. Dit schreef de Britse krant The Times op gezag van diplomatieke bronnen rondom de Brexitonderhandelingen.

De macro-economische agenda is woensdag gevuld met louter Amerikaanse data met de groothandelsvoorraden over augustus en de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 5 oktober.

Voor de groothandelsvoorraden geldt een verwachte groei van 0,4 procent op maandbasis tegen een stijging met 0,2 procent in juli.

De olievoorraden stijgen naar verwachting met 1,5 miljoen vaten tegen een stijging met 3,1 miljoen vaten een week eerder.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell is samen met de voorzitter van de Fed van Kansas City voor een toespraak bij een zogeheten Fed Listens gelegenheid.
 
Olie noteerde woensdag hoger na aanvankelijk lager te hebben genoteerd. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het groen op 52,98 dollar, terwijl voor een december-future Brent 58,59 dollar werd betaald, een stijging van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0982. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0959 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0955 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Op de beurs van Londen hielden plussen en minnen elkaar redelijk in evenwicht zonder dat zich uitschieters lieten zien. In Frankfurt waren de winnaars in de meerderheid. Ook op de Duitse beurs ontbraken opmerkelijke koersuitslagen. Parijs kende eveneens meer stijgers dan dalers met als enige, relatieve uitschieter Bouygues dat 2,0 procent won.

Takeaway.com steeg met 0,8 procent, nadat de maaltijdbezorger een ordergroei rapporteerde van 87 procent in het derde kwartaal. JPMorgan Cazenove sprak van een "korte, maar krachtige" update, terwijl ING de groeicijfers conform verwachting noemde. Takeaway.com liet verder weten dat het de fusie met Just Eat tegen het einde van het jaar wil afronden. Just Eat steeg in Londen 1,5 procent. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het groen.

De S&P 500 index sloot dinsdag 1,6 procent lager op 2.893,06 punten, de Dow Jones index zakte 1,2 procent en de Nasdaq verloor 1,7 procent.