Nieuws Buitenland

Optimisme op Europese beurzen richting handelsbesprekingen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag hoger geëindigd in aanloop naar de nieuwe ronde handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China op donderdag. De Stoxx Europe 600 index won 0,4 procent op 380,30 punten, de Duitse DAX steeg 1,0 procent tot 12.094,26 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,8 procent in het groen op 5,499,14 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,3 procent hoger op een slot van 7.166,50 punten.

"Het sentiment in Europa was positief vanwege de berichten dat China openstaat voor een gedeeltelijke handelsdeal met de VS", zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

Beijing zou bereid zijn de import van agrarische producten uit de VS op te voeren wanneer Washington afziet van hogere importtarieven op Chinese goederen die later deze maand en in december van kracht zullen worden.

"Het nieuws uit China legt een redelijk optimistisch fundament voor de handelsbesprekingen die donderdag starten", aldus Madden. De marktanalist houdt wel een slag om de arm want Beijing lijkt geen toezeggingen te willen doen over belangrijke kwesties, zoals overheidssubsidies.

Met nog iets meer dan drie weken tot de Brexit-deadline en in aanloop naar een Europese top over de kwestie eind volgende week, meldde The Times dat de Europese Unie bereid is het Verenigd Koninkrijk en premier Boris Johnson een handreiking te doen ten aanzien van de zogeheten backstop, een oplossing voor het Noord-Ierse grensprobleem. EU-onderhandelaar Michel Barnier noemde de voorstellen die Johnson heeft gedaan niet acceptabel maar ziet wel goede wil aan beide kanten.

Het Britse pond noteerde woensdag licht lager ten opzichte van de euro. De euro/pond koers steeg 0,2 procent op 0,8983.

De macro-economische agenda was woensdag leeg in Europa. Donderdag kan de markt aan de slag met de notulen van het meest recente rentebesluit van de euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa 0,2 procent hoger op 1,0982. Olie werd ruim een half procent duurder, ondanks een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Financials noteerden woensdag verdeeld. Deutsche Bank en Commerzbank leverden 0,2 procent in en ING Groep verloor 0,1 procent.  BNP Paribas sloot echter 0,4 procent hoger, Santander steeg 0,7 procent en Barclays eindigde 0,8 procent in de plus.

Het beeld bij energie- en mijnbouwaandelen was ook verdeeld. BP en Total stegen 0,9 procent. Royal Dutch Shell verloor 0,3 procent. Verder won Anglo American 1,9 procent maar leverde Rio Tinto 0,2 procent in.

Takeaway.com steeg 2 procent in Amsterdam, nadat de maaltijdbezorger een ordergroei rapporteerde van 87 procent in het derde kwartaal. JPMorgan Cazenove sprak van een "korte, maar krachtige" update, terwijl ING de groeicijfers conform verwachting noemde. Takeaway liet verder weten dat het de fusie met Just Eat tegen het einde van het jaar wil afronden. Just Eat sloot in Londen x procent in het groen.

GVC Holdings steeg 5,2 procent. Het platform voor sportweddenschappen en gaming verhoogde zijn outlook.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren woensdag hoger. De S&P 500 index stijgt 0,7 procent, de Nasdaq wint 0,8 procent en de Dow Jones index staat 0,5 procent hoger.