beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag voorzichtig aan de week begonnen en bleven veelal dicht bij huis.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index maakte een pas op de plaats op 405,34 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 13.198,37 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van krap 0,1 procent op 5.893,82 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.328,54 punten.

"De aandelenmarkten zijn overwegend lager gesloten, nu handelaren zich weer zorgen maken over de relatie tussen China en de Verenigde Staten, maar ook over het geweld in Hong Kong", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Vorige week zag Madden wereldwijd de beurzen flink aantrekken, toen er vooruitgang bleek in de gesprekken tussen China en de Verenigde Staten. "Maar sindsdien ziet de situatie er toch niet zo rooskleurig uit."

Madden wees op opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij stelde niet van plan te zijn om de in september opgelegde importtarieven weer in te trekken. Dit weekend herhaalde Trump dat hij nog steeds streeft naar de "juiste" deal.

Ook zou China volgens Trump veel harder een deal nodig hebben dan andersom. "Maar daar geloven weinig handelaren in, gezien de Amerikaanse verkiezingen volgend jaar, terwijl Beijing alle tijd heeft", aldus Madden van CMC.

De Aziatische markten stonden vanochtend eveneens onder druk in de nasleep van het oplaaiende geweld in Hong Kong. De politie schoot maandag een demonstrant neer en een man werd in brand gestoken. "Een deel van de verliezen op de Europese beurzen vloeien voort uit het negatieve sentiment op de Aziatische aandelenmarkten vanochtend", zo stelde Madden. "De onrust neemt toe. Hong Kong verkeert al in een recessie, dus de escalatie maakt het allemaal alleen maar erger."

Marktanalist Stephen Innes van AxiTrader sprak van een weinig verrassende start van de week. "Naast de onzekerheid over de handelsbesprekingen, zijn er de voorspelbare macro-economische zorgen over de Chinese inflatiecijfers die op z'n zachtst gezegd somber waren", voegde hij toe.
 
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Britse economie in de maand september met 0,1 procent is gekrompen. In het derde kwartaal was er evenwel een groei van 0,3 procent. Dat was echter het traagste groeitempo op jaarbasis in negen jaar. Dit weekend verlaagde Moody's de outlook voor de Britse kredietrating naar negatief vanwege de Brexit-onzekerheid. Het Britse pond zat maandag in de lift ten opzichte van de dollar en de euro.

De euro/dollar noteerde op 1,1038. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

Olie werd maandag 0,4 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Europese maaltijdbezorgers konden maandag rekenen op de aandacht van beleggers. Het Britse Just Eat maakte een pas op de plaats. Prosus zei het bod op Just Eat gestand te doen bij een aanmelding van 75 procent van de aandelen van het Britse bezorgbedrijf. Prosus verloor 1,4 procent.

Takeaway.com sloot 2,5 procent hoger, nadat het concern meldde zijn bod op Just Eat niet aan te passen. De Nederlandse maaltijdbezorger kondigde tevens aan vanaf 1 januari 2020 in bepaalde markten een bezorgtoeslag te rekenen voor Scoober, de bezorgdienst van het concern voor restaurants die niet over eigen bezorgers beschikken.

De Britse bakkerijketen Greggs steeg 16,5 procent, nadat de keten over de zes weken eindigend op 9 november een stijging van de identieke omzet rapporteerde van 8,3 procent. Greggs verhoogde tevens de winstverwachting voor het hele boekjaar.

Galapagos steeg 1,2 procent. Gedetailleerde resultaten hebben een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma aangetoond.

In Frankfurt waren Lufthansa en Wirecard met winsten van 2,2 en 3,3 procent opvallende stijgers.

Tussenstand Wall Street
 
Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Dow Jones index, de S&P 500 en Nasdaq lager.