Nieuws Buitenland

Cijfers Continental onder druk na miljardenafschrijving

(ABM FN-Dow Jones) Continental heeft in het derde kwartaal een stevig verlies geleden als gevolg van een omvangrijke afschrijving, die eerder al werd aangekondigd door de Duitse fabrikant van banden en remsystemen. 

De outlook voor heel dit jaar werd herhaald. 

Afgelopen kwartaal kwam Continental uit op een omzet van 11,1 miljard euro, een stijging van 2,9 procent. Dat was flink beter dan de 0,7 procent omzetstijging over de eerste negen maanden van dit jaar. Op autonome basis daalde de omzet wel, met 0,3 procent.

De EBIT was afgelopen kwartaal 2,0 miljard euro negatief. Vorig jaar was er nog een winst van 852 miljoen euro.

Aangepast voor bijzondere posten was er wel een positieve EBIT van 615 miljoen euro, hetgeen echter nog altijd ruimschoots minder was dan de winst van 769 miljoen euro een jaar eerder. 

Eind oktober kondigde Continental al een voorziening aan ter waarde van 2,5 miljard euro. Daarmee wil de fabrikant zich indekken tegen een uitblijven herstel van de autoproductie. Continental schreef een significant deel van de voorzieningen toe aan overnames die dateren van voor 2008.

De voorziening zal de winstgevendheid in het derde kwartaal negatief beïnvloeden, waarschuwde de fabrikant al, maar zal geen materiële impact hebben op het dividend.

Het nettoverlies afgelopen kwartaal bedroeg 2,0 miljard euro. Continental verdiende vorig jaar in het derde kwartaal nog 626 miljoen euro.

De vrije kasstroom verbeterde in het derde kwartaal op jaarbasis van 127 miljoen euro negatief naar 276 miljoen euro positief.