beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Twijfel handelsdeal overheerst op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag opnieuw in het rood geëindigd. De Stoxx 600 Europe verloor 0,4 procent op 404,41 punten, de Duitse DAX daalde ook 0,4 procent tot 13.180,23 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,1 procent in de min op 5.901,08 punten en de Britse FTSE 100 ging 0,8 procent lager tot 7.292,76 punten.

"De Amerikaans-Chinese handelsgesprekken zijn gestagneerd", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het verlies van donderdag. "De VS zouden meer concessies willen van China met betrekking tot intellectueel eigendom voordat ze importtarieven gaan terugdraaien. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Chinese overheid zoiets gaat doen", aldus Madden.

Beleggers konden donderdag ook aan de slag met een reeks aan macro-economische data. De Japanse economie is in het derde kwartaal zeer bescheiden gegroeid. De groei van 0,2 procent op jaarbasis was ook ruim onder de verwachting. Verder stegen de detailhandelsverkopen in China in oktober minder hard dan een maand eerder. Ook de industriële productie in China nam in oktober minder hard toe.

Verder werd donderdag duidelijk dat Duitsland erin is geslaagd om een recessie te vermijden in het derde kwartaal. Na een krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal, was er afgelopen kwartaal sprake van een groei van 0,1 procent.

"Al met al is Duitsland erin geslaagd te ontsnappen aan een technische recessie. Maar ondanks wat verlichting op de korte termijn, zijn er nog altijd weinig redenen om zeer optimistisch te zijn. Een economische crisis lijkt onwaarschijnlijk maar een langere periode van stagnatie is nog steeds een mogelijkheid", aldus econoom Carsten Brzeski van ING. 

De economische groei in de eurozone stabiliseerde tussen het tweede en derde kwartaal, op 0,2 procent.

Verder vielen de Britse detailhandelsverkopen over oktober tegen en kwam de Franse inflatie iets hoger uit in dezelfde maand.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1015. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1007. Olie werd iets duurder. Vorige week stegen de Amerikaanse olievoorraden iets sterker dan verwacht.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Daimler stond donderdag onder druk en verloor uiteindelijk 4,5 procent. Het bedrijf wil 1 miljard euro besparen op zijn personeelsbestand om het hoofd te bieden aan de nieuwe uitstootregels.  

Merck KGaA heeft in het derde kwartaal een iets hogere nettowinst geboekt, en verhoogde de omzetraming voor heel 2019. Toch daalde het aandeel 3,3 procent.

Zeep- en wasmiddelenproducent Henkel heeft over het derde kwartaal van dit jaar een lager bedrijfsresultaat in de boeken bijgeschreven. De outlook werd wel herhaald. De koers van het aandeel steeg 0,4 procent in Frankfurt.

Het Duitse nutsbedrijf RWE heeft in de eerste negen maanden van het jaar meer winst geboekt en de verwachtingen voor 2019 verhoogd. Voor het dividend gaat het nutsbedrijf nog steeds uit van 0,80 euro per aandeel voor het boekjaar 2019. Het aandeel verloor 2,5 procent.

K+S heeft in het derde kwartaal sterke resultaten behaald maar toch ging de outlook voor heel het jaar omlaag. Het aandeel verloor donderdag 5,4 procent aan waarde.

Bouygues heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de omzet en de winst zien stijgen en herhaalde de outlook voor heel 2019. Het aandeel werd 0,8 procent meer waard in Parijs.

NN Group heeft de winst in het derde kwartaal minder sterk zien dalen dan verwacht, dankzij goede resultaten bij de schadeverzekeraar en waardestijgingen van rentederivaten en beleggingen. Het aandeel steeg 0,7 procent in Amsterdam.

SBM Offshore heeft in de eerste negen maanden van 2019 de omzet zien stijgen en verhoogde de outlook voor het hele jaar. Goed nieuws volgens beleggers, want het aandeel won 1,1 procent.

Burberry heeft donderdag een hogere winst gerapporteerd, maar waarschuwde ook dat de protesten in Hong Kong de resultaten kunnen raken. Het Britse bedrijf verlaagde daarom de verwachtingen voor de brutomarge voor het boekjaar 2020. Het aandeel steeg toch 3,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa licht lager.