Nieuws Buitenland

Chinese centrale bank treft maatregelen tegen inflatie

(ABM FN-Dow Jones) De People's Bank of China treft maatregelen om de stijgende inflatie in te tomen. Dit bleek uit het kwartaalrapport dat de Chinese centrale bank zaterdag publiceerde. Concrete stappen werden niet genoemd.

De consumentenprijzen stijgen onder meer vanwege de hogere voedselprijzen en in het bijzonder die voor varkensvlees. China kampt met een hevige uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, waarbij tot nu toe bijna de helft van de Chinese varkensstapel aan de ziekte bezweek.

In het kwartaalrapport stelde de Chinese centrale bank dat de inflatie in de tweede helft van 2020 naar verwachting geleidelijk afzwakt. 

Waar de Chinese consumentenprijzen oplopen, dalen juist de producentenprijzen. Maar volgens de People's Bank geeft dit geen aanzienlijke druk. De centrale bank blijft zich inzetten om de producentenprijzen via een gepast monetair beleid te stabiliseren.

In oktober kwam de inflatie uit op 3,8 procent, het hoogste niveau in bijna acht jaar. Dit was vooral te wijten aan de hogere voedselprijzen. In dezelfde maand daalden de producentenprijzen juist met 1,6 procent, hoewel dit volgens de centrale bank ook te maken had met een hogere vergelijkingsbasis in oktober 2018. De People's Bank rekent op herstel in de komende maanden.

Verder zei de centrale bank in zijn kwartaalrapport zaterdag dat men niet van plan is om een omvangrijke hoeveelheid liquiditeit in de Chinese economie te pompen. De beschikbare geldhoeveelheid en kredietverstrekking zullen in lijn blijven met de groei van de Chinese economie, aldus de People's Bank.