beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Aramco beursgang waardeert bedrijf op 1,6 biljoen

(ABM FN-Dow Jones) Saudi Aramco brengt in december 3 miljard aandelen, zo'n 1,5 procent van het totaal, naar de beurs in Riyad, voor 30 tot 32 Saoedi-Arabische riyal per stuk. Dit maakte het Saoedische staatsoliebedrijf zondag bekend.
     
Gemiddeld kan Aramco omgerekend bijna 25 miljard dollar ophalen en waardeert het zichzelf tussen de 1,6 biljoen en 1,7 biljoen dollar. Dit is minder dan de 2 biljoen dollar die kroonprins Mohammed bin Salman ambieerde.

Dat de waardering lager lijkt uit te komen, onderstreept de uitdaging voor Aramco en zijn adviseurs om internationale investeerders over te halen aandelen te kopen. Die zouden een waardering van tussen de 1 biljoen en 1,5 biljoen dollar redelijker vinden, volgens ingewijden. 

Van de 1,5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal dat Aramco verkoopt, kan 0,5 procent worden gekocht door individuele beleggers.

De aanmeldingsprocedure loopt tot en met 4 december en Aramco maakt naar verwachting op 5 december een definitieve uitgifteprijs bekend.

Cijfers

In de eerste negen maanden van het huidige boekjaar behaalde Aramco een nettowinst van 68 miljard dollar, meer dan bijvoorbeeld Apple, dat het meest winstgevende beursgenoteerde bedrijf ter wereld is. Wel lag de nettowinst van Aramco op jaarbasis 18 procent lager vanwege de lagere olieprijzen.

In het derde kwartaal, toen Aramco te kampen had met productie-onderbrekingen na drone-aanvallen op een aantal oliefaciliteiten, daalde de nettowinst met zo'n 30 procent tot 21,1 miljard dollar.