Nieuws Buitenland

Rusland gaat niet verder in olieproductie snijden - media

(ABM FN-Dow Jones) Het is onwaarschijnlijk dat Rusland tijdens de OPEC+ bijeenkomst begin volgende maand akkoord gaat met een verdere verlaging van de olieproductie. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van ingewijden.

De OPEC komt op 5 december bijeen in Wenen en zal daar praten over een eventuele verlenging of uitbreiding van de huidige productie-afspraken, waarmee tot zeker eind maart dagelijks 1,2 miljoen vaten olie minder worden geproduceerd door het kartel en partnerlanden daarbuiten als Rusland.

Volgens één bron die Reuters sprak zullen het moeizame gesprekken worden in december, waarbij Rusland vermoedelijk niet akkoord zal gaan met verdere verlagingen, zeker niet gedurende de wintermaanden. Wel zou Moskou mogelijk bereid zijn zich te committeren aan het verlengen van de huidige afspraken.

Op basis van de huidige productie-afspraken mag Rusland dagelijks 11,17 miljoen tot 11,18 miljoen vaten olie produceren. Dat waren er in november evenwel 11,25 miljoen per dag, aldus Reuters.

Voor Saoedi-Arabië is het belangrijk dat de olieproductie niet verder stijgt, omdat dit de olieprijs drukt. Een hogere olieprijs is gunstiger voor de aanstaande beursgang van staatsoliebedrijf Aramco, dat ook op 5 december zijn uitgifteprijs voor de IPO bekend wil maken.

De olieprijs ging dinsdagmiddag omlaag door het nieuws. Een vat West Texas Intermediate daalde ruim 2 procent in waarde tot 55,97 dollar.