Nieuws Buitenland

Boeing verkoopt vijftig 773 MAX vliegtuigen

(ABM FN-Dow Jones) Boeing heeft vijftig orders gekregen voor zijn 737 MAX straalvliegtuig, als teken van vertrouwen in het toestel dat nog altijd niet de lucht in mag na twee dodelijke crashes.

De meeste orders gaan echter naar rivaal Airbus.

Tijdens de luchtshow in Dubai, tekende Air Astana uit Kazachstan voor dertig 737 MAX vliegtuigen van Boeing. Een andere klant bestelde er twintig, zei een persoon die op de hoogte was van de transactie tegen persbureau Dow Jones. Dit waren de eerste orders in vijf maanden tijd.

De dertig vliegtuigen hebben een prijskaartje van 3,6 miljard dollar maar daar gaan gewoonlijk kortingen vanaf.

Van de driehonderd vliegtuigen die er tot nu toe in Dubai werden besteld, ging driekwart naar Airbus. Een deal met Emirates Airlines uit Dubai werd verkleind, door zorgen over vertragfende groei in de mondiale luchtvaart.

Emirates-topman Tim Clark voorziet een moeilijk 2020 en herstel in 2021.

Het aandeel Boeing ging dinsdag even onderuit na het bericht dat de Amerikaanse commissie voor transportveiligheid de aanbeveling deed dat de motor beter moet worden ontworpen, tijdens een vergadering over de waarschijnlijke oorzaak van een dodelijke crash van de Boeing 737-700 in april 2018. Het aandeel stond tijdelijk ruim 2 procent lager en herstelde vervolgens.