Nieuws Buitenland

Dekkingsgraad pensioenfondsen licht omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november gestegen naar 102 procent. Dit bleek maandag uit de Pensioenthermometer van Aon.

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, liep echter terug van 104 naar 103 procent. Dit is hoger dan het tijdelijk aangepaste wettelijk veresite minimum van 90 procent.

De verwachting is dat de beleidsdekkingsgraad de komende maanden nog verder zal teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden in de tweede helft van 2018 niet meer worden meegewogen voor het gemiddelde. Het effect wordt bovendien versterkt door de actuele gemiddelde dekkingsgraad van 102 procent.

Door de verlaging van de minimale dekkingsgraad door minister Koolmees kunnen pensioenfondsen even op adem komen, zo lang de dekkingsgraad boven 90 procent blijft, aldus Aon. De grote pensieonfondsen zitten ruim onder de 100 procent en de vraag is of dat over een jaar veel beter zal zijn.

"Het blijft opmerkelijk dat er op de valreep aanpassingen worden gedaan, terwijl het mechanisme van wanneer en hoeveel kortingen gegeven worden al jaren bekend is", zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. "Ook is het de vraag hoe er volgend jaar geacteerd wordt als de fondsen er nog slecht voor staan."

Mogelijke kortingen voor het einde van 2020 zijn nog niet van de baan, waarschuwt Aon.