beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, mede vanwege de aangewakkerde hoop op meer productiebeperkingen door oliekartel OPEC en aantrekkende economische omstandigheden in China. 

Op een settlement van 55,96 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent, of 0,79 dollar, duurder. Daarmee herstelden de olieprijzen deels van de flinke verliezen van afgelopen vrijdag, toen de volumes laag waren na Thanksgiving. Bovendien was het de laatste handelsdag van de maand, waardoor beleggers vermoedelijk posities afbouwden.

De winsten op maandag kwamen na berichten van The Wall Street Journal dat Saoedi-Arabië de OPEC en aangesloten landen zal adviseren om de huidige productiebeperkingen te verlengen tot halverwege 2020. Het kartel zal op 5 en 6 december bij elkaar komen in Wenen om te bespreken of de huidige overeenkomst moet worden verlegd. Onder de huidige afspraken brengt het kartel de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag terug. 

De afspraken lopen tot maart, maar het lijkt erop dat Saoedi-Arabië van plan is om een verlenging voor te stellen, ook omdat dit gunstig zou zijn voor de beursgang van Saudi Aramco. Op donderdag wil het staatsbedrijf de uitgifteprijs bekendmaken. 

"De olieprijzen herstellen van een scherpe val van eind vorige week", aldus oprichter Olivier Jakob van Petromatrix. Bovendien wees hij op uitspraken van de Irakese olieminister Thamir Ghadhban dat de OPEC bereid zou zijn om de productie met 400.000 vaten per dag te verlagen, bovenop de huidige verlaging van 1,2 miljoen vaten. 

De vraag blijft of Rusland zal instemmen met verdere productiebeperkingen of zal aansturen op een uitstel van deze beslissing tot volgend jaar. 

Volgens managing director Helima Croft van RBC zal Moskou schoorvoetend akkoord gaan met een verlenging van de huidige afspraken met enkele maanden, maar de relatie tussen Rusland en OPEC wordt volgens Croft wel steeds instabieler. Croft vraagt zich bovendien af of Rusland zich wel aan de huidige afspraken houdt. 

De stijging van de olieprijzen stond in schril contrast met de daling op de aandelenmarkten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importtarieven aankondigde op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië.  

De olieprijzen profiteerden maandag eveneens van sterke macro-economische cijfers uit China. Markit Economics en Caixin berekenden dat de industriële bedrijvigheid in China in november iets is gestegen. Dit weekend kwam ook al uit overheidscijfers naar voren dat de industrie een verrassende groei liet zien.

Toch zijn er ook zorgen over de ontwikkeling van de olieprijzen. Onzekere punten blijven onder meer de groei van de wereldeconomie, vooral in Europa, en een aanhoudende stijging van de Amerikaanse olieproductie. "De olieprijzen zullen moeite hebben om de weg omhoog te vinden vanaf de huidige niveaus", zo verwacht Nicolas Robin van Columbia Threadneedle Investments.