beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,9 procent in het rood op 3.113,91 punten en de Dow Jones-index daalde met 1,0 procent tot 27.783,79 punten. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 1,1 procent op 8.567,99 punten.

"De Amerikaanse beurzen leken aanvankelijk hoger te openen, waarbij er nieuwe recordstanden opgezocht zouden worden", zo merkte marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op. "De laatste interventie van de Amerikaanse president Donald Trump gooide evenwel roet in het eten", aldus Hewson.

Trump wil opnieuw importtarieven doorvoeren op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. "Daardoor openden de Amerikaanse beurzen terughoudend op de eerste volledige handelsdag sinds Thanksgiving, afgelopen donderdag".

De president wees op de "enorme devaluatie" van de Braziliaanse real en de Argentijnse peso. "Dat is niet goed voor onze boeren", stelde Trump op Twitter. "Daarom zal ik met onmiddellijke ingang de importheffingen op staal en aluminium [uit deze landen] herinvoeren."

Volgens Hewson hielpen enkele tegenvallende macro-economische cijfers niet de stemming te laten draaien. Uit data van het Institute for Supply Management bleek dat de economische activiteit in de Amerikaanse maakindustrie in november onverwacht harder is gekrompen. De inkoopmanagersindex daalde van 48,3 in oktober tot 48,1 in november. Er werd door geraadpleegde economen juist gerekend op een verbetering tot 49,4.

"Op ieder andere dag zou het oude nieuws [over een economische teruggang] goed nieuws zijn, aangezien dit betekent dat de Federal Reserve eerder geneigd is om de rentes te verlagen", aldus Hewson. "De verkoopgolf van vandaag lijkt echter meer gedreven door de acties van Trump, waarbij beleggers opnieuw hun verwachtingen neerwaarts bijstellen als het gaat om de kans op een fase 1 akkoord tussen de VS en China."

Volgens analist Boris Schlossberg van BK Asset Management bestaat onder beleggers evenwel inmiddels echter een brede consensus dat wat de handelsoorlog betreft het ergste inmiddels achter de rug is. De mondiale economieën lijken zich volgens Schlossberg op te maken voor een nieuwe groeicyclus, mits de Verenigde Staten en China blijven onderhandelen en de situatie niet verslechterd.

Uit China kwamen wel positieve industriecijfers en ook uit Europa kwamen maandag hoopvolle signalen van stabilisatie. Hewson van CMC Markets sprak van een welkome afwisseling van wat een vreselijk jaar is geweest voor de productiesector, die voor het grootste deel, zo niet heel het jaar in recessie verkeerde.

De euro/dollar noteerde op 1,1083. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1015 op de borden.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, mede vanwege de aangewakkerde hoop op meer productiebeperkingen door oliekartel OPEC en aantrekkende economische omstandigheden in China. Op een settlement van 55,96 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent, of 0,79 dollar, duurder. Daarmee herstelden de olieprijzen deels van de flinke verliezen van afgelopen vrijdag.

Bedrijfsnieuws

De Europese Commissie is een nieuw onderzoek gestart naar Google. Het zou volgens Reuters gaan om een onderzoek naar de manier waarop het dochterbedrijf van Alphabet data verzamelt. Het aandeel Alphabet daalde met ongeveer een procent.

Exxon Mobil ziet af van de bouw van een importterminal voor LNG. De energiereus meldde maandag dat uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat er niet voldoende interesse in de markt was om het project voort te zetten. Het aandeel steeg met enkele tienden van een procent.

Aurora Cannabis heeft goedkeuring van de Ierse autoriteiten gekregen voor één van zijn producten op basis van cannabisolie. Desondanks verloor het aandeel ruim drie procent. 

Ook zijn er deze week nog enkele kwartaalcijfers. Salesforce, WorkDay en Autozone komen dinsdag met cijfers, Campbell Soup volgt woensdag en Dollar General en Tiffany publiceren donderdag kwartaalcijfers.

Roku maakte een koersval van circa vijftien procent na een advieswijziging door Morgan Stanley. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het advies voor de ontwikkelaar van streamingapparatuur van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Volgens analisten zal de omzetgroei uit advertenties afnemen volgend jaar. Ondanks de koersval, steeg het aandeel dit jaar al met circa 360 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium