Nieuws Buitenland

Symbolische vergelding China voor Amerikaanse steun Hongkong

(ABM FN-Dow Jones) Marineschepen en militaire vliegtuigen uit de Verenigde Staten worden niet langer toegelaten in Hongkong en er worden sancties opgelegd aan enkele Amerikaanse niet-gouvernementele organisaties. Dit zijn de tegenmaatregelen van China vanwege de Amerikaanse steun aan de demonstranten in Hongkong.

Een woordvoerster van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Hua Chunying, kondigde de maatregelen maandag aan en waarschuwde voor verdere sancties indien nodig. Beijing ziet de Amerikaanse wetgeving die de mensenrechten in Hongkong onderstrepen als een serieuze schending van het internationale recht.

De sancties zijn in de praktijk vooralsnog vooral symboolpolitiek die de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen niet zullen raken. Verzoeken van de Amerikaanse marine om Hongkong te bezoeken worden regelmatig afgewezen. Beijing heeft nu gezegd deze verzoeken helemaal niet meer te behandelen.

Volgens Steve Tsang, directeur van het SOAS China Institute in Londen, is de dreiging tegen Amerikaanse niet-gouvernementele organisaties serieuzer, omdat dit kan leiden tot beschuldigingen van illegale activiteiten en het vastzetten van werknemers.