beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen schudden handelsvrees af

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag in het groen geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,2 procent op een slot van 403,19 punten. De Duitse DAX ging 1,2 procent hoger op 13.140,57 punten, de Franse CAC 40 eindigde 1,3 procent in de plus op 5.799,68 punten en de Britse FTSE 100 won op een slotstand van 7.188,50 punten, 0,4 procent.

De afgelopen dagen waren er nieuwe twijfels over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, met name toen de Amerikaanse president Donald Trump zei dat een deal na de presidentsverkiezingen in de VS in november 2020 tot de mogelijkheden behoort.

Woensdag meldde persbureau Bloomberg echter dat een deal voor 15 december nog altijd mogelijk is. Op die datum gaan nieuwe importheffingen gelden op Chinese goederen die nog niet worden belast met een hoger tarief. Trump zei woensdag bovendien dat de onderhandelingen goed verlopen.

De meer optimistische toon was voldoende om de Europese markten te laten herstellen, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Toch blijft het gevoel hangen dat er spelletjes met de markt worden gespeeld [door Washington]. En ondanks de compleet andere toon is een deal niet dichterbij gekomen in de afgelopen 24 uur", aldus de marktvorser.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de dienstensector in de eurozone in de maand november. Voor de muntunie als geheel was sprake van een minder sterke groei dan in oktober, maar de daling was niet zo sterk als verwacht. De inkoopmanagersindex daalde van 52,2 naar 51,9 in november. En was echter slechts een index van 51,5 verwacht.

In een toelichting onderstreepte econoom Chris Williamson van Markit dat de definitieve cijfers iets beter waren dan de voorlopige ramingen. Toch wijzen de cijfers volgens hem nog altijd op vrijwel een stagnatie van de economie. Vermoedelijk groeit de economie in de eurozone dit kwartaal met slechts 0,1 procent.

Williamson denkt daarom dat er een goede kans is dat de Europese Centrale Bank begin volgend jaar met extra stimuleringen komt.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1082.
 
Olie werd 4 procent duurder na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Donderdag begint de tweedaagse OPEC-vergadering in Wenen. Volgens de laatste berichten zou Saoedi-Arabië druk zetten op landen die zich momenteel niet aan de gemaakte afspraken houden.

Bedrijfsnieuws
 
Aandelen van autofabrikanten in Duitsland werden woensdag meer waard. BMW steeg ruim een procent, Daimler won 0,7 procent.

De Duitse automarkt zal in 2020 licht krimpen, na een recordverkoop in 2019, meldde het Verband der Internationalen Kraftfahrzeughersteller woensdag. VDIK verwacht een lichte daling in 2020, tot 3,35 miljoen registraties van nieuwe wagens, waarvan een groter deel elektrisch dan in 2019.

Shell heeft een vijftienjarig contract getekend voor een zonne-energieproject met EDF Renewables. Het gaat om een gedeelte van het project Palen Solar in Californië, ter grootte van 132 megawatt, dat vanaf eind 2021 stroom moet gaan leveren. Het aandeel Royal Dutch Shell steeg 0,1 procent.

Air France-KLM neemt toch geen belang in Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij van miljardair Richard Branson, waarin ook Delta Air Lines een groot belang heeft. Hoewel toezichthouders akkoord gaan, hebben de bedrijven besloten dat een commerciële samenwerking voldoende is. Het aandeel van Air France-KLM sloot woensdag 2,3 procent hoger.

Orange heeft woensdag groeiplannen voor de komende jaren gepresenteerd, waarin ook duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Het Franse telecombedrijf mikt onder meer op een groei van de EBITDA na leases van gemiddeld 2 tot 3 procent per jaar tussen 2021 en 2023. Beleggers leken niet overtuigd en het aandeel Orange daalde 4,7 procent.

ArcelorMittal heeft de Indiase overheid om immuniteit gevraagd in mogelijke toekomstige onderzoeken gerelateerd aan Essar Steel, schreef The Economic Times woensdagochtend op basis van meerdere bronnen. De staalreus is van mening dat toekomstige of huidige onderzoeken naar de Ruia-familie, de voormalige eigenaren van Essar Steel, geen impact mogen hebben op de door ArcelorMittal overgenomen activiteiten van Essar. Het aandeel van ArcelorMittal won 3,8 procent.

Ahold Delhaize heeft een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aangekondigd ter waarde van 1 miljard euro. Het aandeel sloot 0,2 procent in de plus.

Thyssenkrupp wil flink werk maken van zijn staalactiviteiten, nadat een fusie eerder werd afgeschoten door de toezichthouder. Vermoedelijk verdwijnen er 1.200 banen, zo las Reuters in een interne memo. Steel Europe moet door deze kostenbesparingen en meer omzet uit de auto-industrie naar een EBIT van 600 miljoen euro groeien in de komende jaren. Het aandeel won 1,9 procent. 

Ryanair heeft aangegeven dat de vertraging met de levering van de Boeing 737 MAX toestellen er voor heeft gezorgd dat het schema voor 2020 van de vliegmaatschappij moet worden aangepast. Het aandeel won toch 2,1 procent.

Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag rond het Europese slot hoger. De S&P 500 steeg 0,7 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium