beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Groene opening in Europa in verschiet

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 17 punten voor de Duitse DAX, een plus van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese indices wisten donderdag de winsten van halverwege de handelsdag niet vast te houden.

Beleggers waren onzeker hoe de handelsgesprekken tussen China en Amerika zullen aflopen, gaf analist David Madden van CMC Markets aan. "Sommige handelaren zijn optimistisch gestemd en dat er een soort van fase één handelsovereenkomst binnen twee weken zal worden ondertekend, terwijl anderen nog steeds bang zijn dat de president Trump mogelijk een handelsovereenkomst pas na de verkiezingen van 2020 gaat sluiten, zoals hij eerder deze week deed.

De rally in het Britse pond speelde bedrijven parten die een groot deel van hun inkomsten uit het buitenland halen, stelde Madden, "dit zorgde voor extra druk op de FTSE 100."

De Duitse industrie blijft nog altijd in een recessiemodus. De index die de activiteit van de industrie weergeeft, daalde in november van 4,0 negatief naar 9,3 negatief.

De Duitse fabrieksorders over oktober vielen tegen. Er was sprake van een daling met 0,4 procent, terwijl er juist gerekend was op een stijging met 0,2 procent.

Donderdag kwam de definitieve lezing van de economische groei van de eurozone over het derde kwartaal naar buiten. Die kwam uit op een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis en 1,2 procent op jaarbasis, gelijk aan de voorlopige ramingen

Op hetzelfde tijdstip werden van de muntunie de detailhandelsverkopen over oktober gepubliceerd. Die daalden met 0,6 procent, terwijl de verwachting duidde op een afname met 0,2 procent op maandbasis.

Bedrijfsnieuws

ING heeft een voorlopige deal bereikt met aanklagers in Milaan, om 30 miljoen euro te betalen in een onderzoek naar witwassen via de bank. Dat meldde persbureau Reuters donderdag op basis van twee bronnen. De schikking, die een "overeengekomen boete" wordt genoemd, moet nog door een rechter worden bevestigd, maar heeft al de steun van de openbare aanklagers, stelde het bericht. ING wilde geen commentaar geven op vragen van ABM Financial News. De bank zal geen nieuwe klanten in Italië accepteren totdat gesprekken met Banca d'Italia over betere klantcontrolesystemen zijn afgerond.

ArcelorMittal overweegt om richting 2023 4.700 arbeidsplaatsen te schrappen bij zijn staalfabriek in het Italiaanse Taranto. Dit schreef persbureau Bloomberg donderdag, nadat het een conceptvoorstel had ingezien. Het plan is verder om de productiecapaciteit te verlagen naar 6 miljoen ton in 2021. Hiervoor gold eerder een doelstelling van 8 miljoen ton. De koers van het aandeel van de dominante staalspeler won donderdag 1,4 procent. De staalreus presteert meestal goed als er positief nieuws is over het handelsconflict.

Novartis verwacht dankzij meer dan 25 mogelijke blockbusters op lange termijn te kunnen blijven groeien. Dit liet de Zwitserse farmaceut weten bij aanvang van zijn beleggersdag. De koers van het aandeel steeg 0,3 procent.

Het Franse Kering, bekend van luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci, heeft verkennende gesprekken gevoerd met het Italiaanse merk voor skikleding Moncler over een overname. Dit meldde persbureau Bloomberg woensdagavond op basis van ingewijden. Het aandeel van Kering steeg donderdag 0,4 procent in koers.

De aandelen easyJet en Just Eat, waar Takeaway.com op jaagt, zijn opgenomen in de FTSE 100 index. Zij nemen de plaats in van Hiscox en Fresnillo.

Euro STOXX 50          3.648,13 (-0,3%)
STOXX Europe 600       402,66 (-0,1%)
DAX                    13.054,80 (-0,7%)
CAC 40                  5.801,55 (+0,0%)
FTSE 100                 7.137,85 (-0,7%)
SMI                     10.352,50 (+0,2%)
AEX                        591,44 (+0,1%)
BEL 20                        3.887,14 (-0,1%)
FTSE MIB                 22.969,40 (-0,3%)
IBEX 35                       9.243,40 (-0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen bewogen het grootste deel van de donderdag rond het nulpunt, maar wisten er in het laatste uur toch nog een plus uit te persen.

Beleggers volgen de onderhandelingen tussen China en de VS op de voet, zo gaf portfoliomanager Sandy Villere van het Villere Balanced Fund aan, "ik verwacht dat de volatiliteit op de markten zal gaan toe nemen richting de deadline voor het invoeren van nieuwe importtarieven van 15 december.

Hoofdbeleggingen John Lynch van LPL Financial benadrukte wel dat er nu eens vorderingen aan het handelsfront dienen te worden gemaakt, "de economische groei en de bedrijfswinsten zullen anders in 2020 achterblijven."

In de VS stonden vandaag drie macro-economische cijfers op de agenda, de handelsbalans, de steunaanvragen en de fabrieksorders.

Het handelstekort daalde van 51,1 miljard dollar in september naar 47,2 miljard dollar in oktober. De export daalde 0,2 procent, terwijl de import zelfs met 1,7 procent daalde.

"De recessie-angst is verleden tijd met een arbeidsmarkt die zo sterk als een stier is, en het teruglopen van het handelstekort zal de economie dit kwartaal helpen te groeien",  stelde hoofdeconoom Chris Rupkey van MUFG.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 30 november gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 203.000. Een week eerder stond de teller nog op 213.000.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken stegen in oktober met 0,3 procent, na een krimp van 0,8 procent in september. Economen rekenden voor oktober ook op een toename met 0,3 procent.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange onveranderd op 58,43 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1105. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1077 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1076 op de borden.

Vrijdag zullen de ogen van de beleggers met name gericht zijn op het Amerikaanse banenrapport. Daarnaast staan ook nog het consumentenvertrouwen en de groothandelsvoorraden op het programma.

Bedrijfsnieuws

Tiffany daalde 0,1 procent, nadat de Amerikaanse juwelier met tegenvallende resultaten naar buiten kwam. Zowel de winst als de omzet stelde teleur.
 
Kroger boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 263 miljoen dollar, ofwel 0,32 dollar per aandeel, op een omzet van krap 28 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 0,47 dollar tegenover 0,48 dollar een jaar eerder. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde economen rekenden op een winst van 0,49 dollar per aandeel. Kroger daalde 3,0 procent.

Dollar General won 1,0 procent. De retailer boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 365,6 miljoen dollar, ofwel 1,42 dollar per aandeel, op een omzet van 7 miljard dollar.

Slack Technologies noteerde 5,7 procent hoger, nadat de aanbieder van communicatiediensten voor bedrijven woensdagavond beter dan verwachte kwartaalresultaten rapporteerde.

De Federal Trade Comission heeft zijn onderzoek naar de marktdominantie van Amazon.com uitgebreid naar de cloud-activiteiten van het bedrijf. Het aandeel noteerde desondanks 1,2 procent lager.

S&P 500 index                   3.117,43 (+0,2%)
Dow Jones index            27.677,79 (+0,1%)
Nasdaq Composite           8.570,70 (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger, met een plusvan 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     23.367,23 (+0,3%)
Shanghai Composite      2.901,49 (+0,1%)
Hang Seng                    26.394,82 (+0,7%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1105. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1105 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1103 op de borden.

USD/JPY Yen   108,65
EUR/USD Euro  1,1105
EUR/JPY Yen   120,67

MACRO-AGENDA:
08:00 Industriële productie - Oktober (Dld)
14:30 Banengroei en werkloosheid - November (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - December vlpg. (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Oktober (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Oktober (VS)
00:00 OPEC vergadering in Wenen (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium