Nieuws Buitenland

Beijing verbant buitenlandse computers bij overheid - media

(ABM FN-Dow Jones) Beijing heeft alle Chinese overheidskantoren en publieke instellingen opdracht gegeven om buitenlandse computerapparatuur en software binnen drie jaar te verwijderen. Dat meldde de Financial Times zondag.

Het is de eerste keer dat een opdracht van de Chinese regering in de openbaarheid komt, waarin de regering specifieke instructies geeft aan Chinese kopers om over te stappen naar binnenlands geproduceerde technologie. 

Dit lijkt een antwoord op de inspanningen van de regering Trump om bepaalde Chinese technologie in de VS te weren, aldus FT.

De opdracht is onderdeel van een bredere campagne om China minder afhankelijk te maken van buitenlandse technologie, en zal waarschijnlijk zorgen voeden over een ontkoppeling van de twee grootste economische blokken in de wereld.

Eerder dit jaar verbood Washington Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met de Chinese fabrikant van telecomapparatuur Huawei.

Volgens een bron van de Britse krant is het de bedoeling dat volgend jaar 30 procent van de buitenlandse apparatuur wordt vervangen, in 2021 vervolgens 50 procent en in 2022 de resterende 20 procent. Met name de vervanging van Amerikaanse software voor besturingssytemen van Microsoft en Apple zal nog niet eenvoudig zijn, verwacht de krant.