Nieuws Buitenland

MKB-ondernemer keert minder winst uit - media

(ABM FN-Dow Jones)  Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf potten een steeds groter deel van de winst op, en keren nog maar zo'n 30 procent uit aan de eigenaar, vaak de directeur-grootaandeelhouder. Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Zo veroorzaakt het mkb een belangrijk deel van de grote spaaroverschotten in Nederland. De Nederlandsche Bank publiceert maandag een studie hierover. 

De grote spaaroverschotten van Nederland zorgen voor kritiek uit het buitenland, schrijft de krant, omdat de onnodige lage consumptie en investeringen de groei van de eurozone zouden afremmen.

De studie laat zien dat niet de Nederlandse multinationals, maar juist de kleinere bedrijven veel winst oppotten: in 2017 was dat 22,6 miljard euro, tegen 18,4 miljard voor het grootbedrijf en multinationals. Mkb'ers in de zakelijke dienstverlening en in het onroerend goed dragen het meest bij aan het spaaroverschot.

Een reden voor bedrijven om winst in de onderneming te houden is om belasting te vermijden. Ook zouden bedrijven na de kredietcrisis minder graag beroep doen op zakelijk krediet.