beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur verdeeld, na de fraaie winsten van afgelopen vrijdag, terwijl economische cijfers maandag wezen op een sterke daling van de Chinese export naar de Verenigde Staten.

Deze exportcijfers laten zien dat het handelsconflict tussen de twee landen forse gevolgen heeft voor de wereldhandel.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,04 procent tot 407,20 punten, de Duitse DAX noteerde vlak op 13.160 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.857 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 7.230 punten.

De Britse verkiezingen en centrale banken zullen deze week in de spotlight staan, terwijl de Amerikaans-Chinese-handelsbetrekkingen wachten op de deadline van 15 december, wanneer de regering Trump nieuwe importheffingen zou laten ingaan.

De Chinese export daalde met 1,1 procent in november, vergeleken met een jaar eerder. De export naar de VS daalde zelfs met 23 procent.

In Duitsland bleek de export op jaarbasis juist opnieuw gestegen, terwijl de import stabiel bleef in oktober.

De olieprijs daalde. Een januari-future West Texas Intermediate werd 1,1 procent goedkoper op 58,53 dollar. Een februari-future Brent zakte 1,2 procent tot 63,64 dollar.  

De euro stond op 1,1067. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1059 op de borden.

Het Britse pond steeg. Volgens peilingen stevent de Conservatieve premier Boris Johnson af op een grote verkiezingsoverwinning later deze week.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Osram steeg 14 procent, nadat de Oostenrijkse sensorenfabrikant AMS meldde dat een tweede overnamebod op het Duitse verlichtingsbedrijf van 4,6 miljard euro succesvol was. AMS had vrijdag meer dan 55 procent van de aandelen in handen, waarmee de drempel voor een geslaagde overname werd geslecht.

Prosus heeft het bod op Just Eat verhoogd van 7,10 naar 7,40 pond per aandeel. Takeaway vindt zijn eigen bod op de Britse maaltijdbezorger nog altijd superieur. Het aandeel Just Eat steeg 0,6 procent naar 7,81 pond. 

Sanofi kondige een overname aan van het Amerikaanse biotechbedrijf Synthorx, voor 2,5 miljard dollar. Het bedrijf betaalt bijna drie keer de laatste beurswaarde van Synthorx. De farmaceut daalde 0,4 procent in Parijs.
 
Tesco werd flink duurder. De Britse supermarktketen kijkt naar strategische opties voor zijn activiteiten in Thailand en Maleisië. Verkoop is een optie. Het aandeel steeg meer dan 5 procent.

Het aandeel Tullow Oil ging onderuit met 58 procent in Londen. Het olie- en aardgasbedrijf verlaagde zijn productieverwachtingen voor de korte termijn.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een  licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent lager.

Wall Street sloots vrijdag hoger. De Dow Jones index steeg 1,2 procent op een slot van 28.015,06 punten. De S&P 500 won 0,9 procent tot 3.145,91 punten en de Nasdaq ging 1,0 procent hoger op 8.656,53 punten.