beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, ondanks een meevallend sentiment in Duitsland.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent lager op 405,34 punten. De Duitse DAX daalde 0,3 procent naar 13.071 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,2 procent hoger op 5.848 punten. De Britse FTSE zakte dinsdag 0,3 procent naar 7.213 punten.

Markten wachtten op nieuwe aanwijzingen over de voortgang van het Amerikaans-Chinese handelsakkoord, in de aanloop naar nieuwe importheffingen aankomend weekend. The Wall Street Journal meldde dat onderhandelaars de fundamenten aan het leggen zijn voor een uitstel van de nieuwe Amerikaanse heffingen, die op 15 december zouden ingaan.

Een reeks macro-economische cijfers gaf een verdeeld beeld, in een week waarin rentebesluiten en de Britse parlementsverkiezingen centraal staan.

In de middag bleek de Amerikaanse arbeidsproductiviteit te zijn gedaald in het derde kwartaal, terwijl de kosten minder hard stegen dan eerder was voorzien.  

De Duitse sentimentsindicator ZEW steeg in december voor de tweede maand op rij sterk, tot ruim in positief terrein, wat veel beter was dan verwacht. In oktober was de index nog sterk negatief. Het vertrouwen bij het Amerikaanse mkb verbeterde ook onverwacht in november.

In Frankrijk steeg de industriële productie in oktober sterker dan verwacht, met 0,4 procent.
In het Verenigd Koninkrijk bleef dit cijfer juist achter bij de verwachting, terwijl het handelstekort opliep. 

Olie werd iets duurder. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 59,22 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 64,34 dollar werd betaald, een plus van 0,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1087. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar ook al op 1,1072 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1067 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Kunstmestproducent K+S gaat harder reorganiseren om zijn schulden sneller af te bouwen, wijzend op de onrust in de wereldeconomie en moeilijke markt voor kaliumchloride. Onder andere een potassiumfabriek in Canada zou moeten worden verkocht voor bijna 5 miljard dollar. Het aandeel sloot 4 procent hoger.

Deutsche Bank meldde op koers te liggen met zijn plan om de kosten met bijna 6 miljard euro te verlagen, terwijl de kapitaaleisen die de ECB aan de bank stelt, iets omlaag gingen. Deutsche Bank wil in 2022 een rendement op het materiële eigen vermogen van 8 procent boeken. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Colruyt werd 5 procent meer waard. Volgens analisten waren de cijfers die de supermarktketen maandagavond publiceerde grotendeels in lijn met de verwachtingen of zelfs iets beter dan verwacht. Colruyt rekent op een toenemende concurrentie, terwijl het consumentenklimaat niet wezenlijk zal verbeteren.
 
ING heeft dinsdag het advies voor DSM verlaagd van Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel eveneens neerwaarts werd bijgesteld van 121,50 naar 115,70 euro. DSM sloot 2,3 procent lager.

In Londen verloor Rolls Royce 3,3 procent. In Frankfurt was Wirecard een sterke daler, met 4,4 procent. In Parijs was Sanofi een positieve uitschieter met een koerswinst van 6 procent. Een strategie-update werd goed ontvangen. 
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag vlak tot licht hoger. De S&P 500 index noteerde rond sluitingstijd 0,1 procent hoger. De Dow Jones-index stond vlak en de Nasdaq steeg 0,2 procent.