beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Handelshoop zet Europese beurzen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,3 procent in het groen op een slot van 407,58 punten, de Duitse DAX steeg 0,6 procent tot 13.221,64 punten en de Franse CAC won 0,4 procent op 5.884,26 punten. De Britse FTSE sloot 0,8 hoger op een slotstand van 7.273,47 punten.

De Europese beurzen bleven donderdag aanvankelijk aan de zijlijn, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Dat rentebesluit bevatte zoals verwacht geen verrassingen. De eerste persconferentie van Christine Lagarde als voorzitter gaf de markt wel wat stof tot nadenken, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

Lagarde gaf aan geen duif of havik te zijn, maar een "wijze uil."

"Ze greep direct haar kans door de vraag-en-antwoord-sessie te starten met een lange toespraak dat ze haar eigen stijl heeft en waarschuwde om geen vergelijkingen te maken met Draghi", zag Brzeski. 

De ECB start in januari een strategische evaluatie van het monetaire beleid, die het voor eind 2020 hoopt af te ronden. Verder ziet de centrale bank enkele signalen dat de economische groei stabiliseert en de inflatie aantrekt. 

"Gezien de huidige macro-economische vooruitzichten, lijkt verdere verruiming van tafel", aldus Brzeski, die denkt dat de ECB voorlopig zal afwachten.

Wat de markten gedurende de middaghandel echt in beweging kreeg, was een tweet waarin de Amerikaanse president Donald Trump aangaf dat een grote deal met China nabij is. 
Volgens bronnen van Dow Jones Newswires zouden Amerikaanse onderhandelaars bereid zijn om tot wel 50 procent van de bestaande importheffingen op 360 miljard dollar aan Chinese goederen in te trekken. Ook worden de nieuwe heffingen die aanstaande zondag 15 december ingaan, mogelijk geschrapt. 

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Duitse inflatiecijfers in november en de industriële productie in de eurozone in oktober.

De inflatie in Duitsland bleef in november conform een voorlopige raming op jaarbasis stabiel op 1,1 procent. Ten opzichte van oktober was sprake van een daling met 0,8 procent.

De industrie in de eurozone produceerde in oktober 0,5 procent minder dan een maand eerder en ook op jaarbasis was sprake van een afname, met 2,2 procent. De cijfers waren slechter dan verwacht.

Olie werd bijna een procent duurder. De olieproductie van landen die geen lid zijn van het oliekartel OPEC zal volgend jaar stijgen, maar minder dan eerder verwacht. Dit stelde het Internationaal Energieagentschap donderdag in zijn maandrapport.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1112. Het Britse pond daalde een half procent versus de euro en dollar. Tot 23:00 uur vanavond kunnen de Britten hun stem uitbrengen waarna een eerste exitpoll volgt. De laatste peilingen wezen de afgelopen dagen op een overwinning voor de Conservatieven van Boris Johnson hoewel de voorsprong ten opzichte van Labour wel is geslonken.

Het daling van het pond heeft mogelijk te maken met de hoge opkomst. Volgens analist Neil Wilson van Markets.com is dat gunstig voor Labour, de LibDems en SNP. "De markten lijken te gokken op een kleinere overwinning voor de Tories en mogelijk zelfs een 'hung parliament'", aldus de marktkenner.
 
Bedrijfsnieuws

Financials deden het donderdag goed. Deutsche Bank steeg 3,4 procent, Société Générale won 2,9 procent, ING sloot 2,1 procent in de plus en UniCredit ging 3,2 procent hoger.

Nestlé verkoopt zijn ijsmerken in de Verenigde Staten aan de joint venture die het drie jaar geleden hielp opzetten. Dit meldde het Zwitserse levensmiddelenconcern woensdagavond. In 2016 zette Nestlé een joint venture op met private equity firma PAI Partners met de naam Froneri. Dat neemt nu de Amerikaanse activiteiten over. Volgens Nestlé hebben de activiteiten een waarde van 4 miljard dollar. Het aandeel Nestlé sloot donderdag 0,4 procent lager.

Nokia heeft een aanbesteding gewonnen van Deutsche Bahn om het eerste autonome 5G-systeem voor op het spoor rondom het Duitse Hamburg te testen en te leveren. Financiële gegevens werd hierbij niet bekend gemaakt. Nokia steeg 2,9 procent.

Morgan Stanley heeft donderdag het advies voor Adyen verhoogd van Gelijkgewogen naar Overwogen en het koersdoel verhoogd van 725,00 naar 885,00 euro. Het aandeel steeg 2,1 procent in waarde.

Takeaway.com heeft de looptijd voor zijn overnamebod op het Britse Just Eat verlengd tot 27 december, nadat inmiddels 13,53 procent van de stukken is aangemeld onder het bod. Takeaway.com verloor 0,2 procent, Just Eat steeg juist 0,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerde Wall Street hoger. De S&P 500 steeg 0,5 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium