beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger in afwachting van de resultaten van grote Amerikaanse banken als Citigroup en JPMorgan Chase.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een plus van 0,2 procent op 416,90 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,2 procent naar 13.477,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een vrijwel ongewijzigde stand van 6.037,05 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 0,5 procent naar 7.646,75 punten.

Op een relatief rustige markt openden de belangrijkste graadmeters dinsdag nog wel licht in de min, maar met het verstrijken van de ochtend verschenen er steeds meer groene koersen op de borden. De markt zal vandaag op het macro-economisch vlak weinig spektakel te zien krijgen, maar woensdag, donderdag en vrijdag wordt het drukker. Belangrijkste aandachtspunt voor vandaag is de Amerikaanse inflatie over december.

De Chinese export over december kwam, zo bleek vanochtend vroeg, op jaarbasis, uitgedrukt in dollars 7,6 procent hoger uit, terwijl de import met een plus van 16,3 procent daar nog een schepje bovenop deed. Die percentages waren beter dan verwacht. Het handelsoverschot bleef achter bij de verwachtingen.

Naast de inflatie staat vanmiddag ook het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse kleinbedrijf op de agenda. De verwachting voor de bijbehorende index ligt op 104,0 tegen 104,7 in november.

Voor de inflatie wordt een stijging op maandbasis verwacht van 0,2 procent tegen 0,3 procent in november. Zonder de invloed van de prijzen voor voedsel en energie stijgen de consumentenprijzen op maandbasis naar verwachting ook met 0,2 procent, gelijk aan de stijging een maand eerder op maandbasis. Op jaarbasis wordt een prijsstijging voorzien van 2,3 procent tegen 2,1 procent in november. De kerninflatie komt in de laatste maand van 2019 naar verwachting eveneens uit op 2,3 procent, gelijk aan november.

De enige spreker die vandaag voor het voetlicht treedt betreft de voorzitter van de Federal Reserve van Kansas City Esther George. Zij spreekt dinsdag de The Central Exchange toe.

Olie noteerde dinsdag licht hoger. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het groen op 58,19 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 64,41 dollar werd betaald, een winst van 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1132. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1135 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1138 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell noteerde een koerswinst van 0,2 procent na een koopaanbeveling van Berenberg. Centrica kreeg van UBS ook een koopaanbeveling en een koersdoelverhoging van 0,68 naar 1,10 Britse pond. De koers van het aandeel steeg dinsdag 2,8 procent.

PageGroup heeft in het afgelopen kwartaal de winst nipt zien dalen. PageGroup sprak van onzekerheden in de verschillende regio's en de detacheerder verwacht dat deze marktomstandigheden aanhouden. De detacheerder voorziet dat de operationele winst over 2019 vermoedelijk in lijn zal zijn met de eerder afgegeven outlook van 140 miljoen tot 150 miljoen pond. Het aandeel PageGroup steeg dinsdag 2,1 procent.

In Londen domineerden de winnende aandelen de hoofdgraadmeter, ofschoon de plussen grotendeel onder het procent bleven. Aan de minzijde viel Pearson op met een verlies van 2,6 procent.

Parijs liet eenzelfde beeld zien met het merendeel van de hoofdaandelen op winst zonder echte uitschieters. Danone voerde de lijst van verliezers aan met een daling van 1,1 procent. PSA wil de komende jaren meer dan 4.000 banen schrappen bij Opel, volgens persbureau Bloomberg. Het aandeel Peugeot daalde een half procent.

Frankfurt sloot zich aan bij het beeld van de twee genoemde beursvloeren. Continental won hier bij de plussen verreweg het meest met een winst van 1,9 procent. Bij de minnen bleven de koerswijzigingen zonder uitzondering onder het procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De S&P 500 index steeg maandag 0,7 procent op 3.288,13 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent tot 28.907,05 punten en de Nasdaq ging 1,0 procent hoger op een slot van 9.273,93 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News