beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting vlakke opening

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street maakt zich dinsdag op voor een weinig spectaculaire opening, na de winst op maandagavond.

De futures wijzen een half uur voor opening op een verdeelde maar weinig spannende opening.

Beleggers wachten al geruime tijd op de ondertekening van het eerste deel van het handelsakkoord tussen de VS en China. Inmiddels zou de Chinese vicepremier Liu He in Washington zijn om dit spoedig te doen.

Vanochtend vroeg waren er eerst al exportcijfers uit China. In december steeg de uitvoer met 7,6 procent, een stuk sterker dan de 4,0 procent die was voorzien. De import nam zelfs met meer dan 16 procent toe.

Ook zijn er vanmiddag nog Amerikaanse inflatiecijfers, nadat eerder op dinsdag bleek dat het vertrouwen onder ondernemers in het Amerikaanse mkb is gedaald. De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in december iets gestegen op maandbasis, maar minder hard dan in november. De stijging was conform de verwachting van analisten.

De meeste aandacht zal vermoedelijk echter uitgaan naar de kwartaalcijfers van een aantal grote Amerikaanse banken, die zo het startschot geven voor het nieuwe cijferseizoen.

"Als dergelijke bedrijven niet alleen positieve resultaten boeken, maar ook nog eens optimistisch zijn over de komende twaalf maanden, dan zal de toon gezet zijn voor de aandelenmarkten", aldus strateeg Bethel Loh van ThinkMarkets, die verwacht dat in dat geval de beurzen de maand januari flink hoger uitgaan. 

"Zelfs als de cijfers tegenvallen, maar de outlook optimistisch blijft, dan zal dat voldoende reden zijn voor beleggers om hun longposities aan te houden."

Analisten van Keefe, Bruyette & Woods verwachten dat de banken ongeveer 6 procent meer winst hebben behaald in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond 1,1131. De olieprijzen daalden licht. 

Bedrijfsnieuws

Betaalkaartenbedrijf Visa neemt het fintechbedrijf Plaid over, om in te spelen op het toenemende gebruik van fintech-apps en betaalsystemen zonder fysieke kaarten. Daarvoor betaalt Visa 5,3 miljard dollar. Visa opent vermoedelijk iets hoger.

Vermogensbeheerder BlackRock gaat meer doen tegen de risico's van klimaatverandering. Dit maakte de Amerikaanse vermogensbeheerder dinsdag bekend, na kritiek van beleggers en activisten over de investeringen die BlackRock bleef doen in fossiele brandstoffen en verwijten van een trage respons op milieukwesties.

Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan openden vanmiddag de boeken. Wells Fargo zal een lagere opening tegemoet te gaan, terwijl de andere twee bankaandelen het groen zullen opzoeken.

Wells Fargo heeft in het vierde kwartaal een operationeel verlies geboekt om diverse juridische kwesties af te handelen, waaronder dubieuze verkooppraktijken, zodat de winst halveerde terwijl ook de inkomsten terugliepen. De nettowinst was 2,9 miljard dollar, tegen 6,1 miljard dollar een jaar eerder. Per aandeel halveerde de winst van 1,21 dollar naar 0,60 dollar. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 1,12 dollar winst per aandeel.

JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal van 2019 flink meer winst geboekt en overtrof daarmee de analistenverwachtingen. De inkomsten stegen in het vierde kwartaal met 9 procent tot 29,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van 1,98 naar 2,57 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden op 27,9 miljard dollar aan inkomsten en een winst per aandeel van 2,35 dollar gerekend.

Citigroup heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar en overtrof ook de analistenverwachtingen. De nettowinst bedroeg net geen 5 miljard dollar, of 2,15 dollar per aandeel op een aangepaste basis, op 18,4 miljard dollar aan inkomsten. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden voor het vierde kwartaal gerekend op een winst per aandeel van 1,81 dollar.

Delta Air Lines heeft in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht gepresteerd, zowel ten opzichte van de verwachting van analisten als van de eigen inschattingen. De luchtvaartmaatschappij verdiende op een aangepaste basis 1,70 dollar per aandeel. Delta had zelf een bandbreedte voor de winst per aandeel afgegeven van 1,20 tot 1,50 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 1,40 dollar. Voor het lopende kwartaal gaat Delta Air Lines uit van een omzetgroei van 5 tot 7 procent en een vlakke marge voor aftrek van belastingen. Delta Air Lines opent vermoedelijk 3,5 procent hoger.

Slotstanden

De S&P 500 index steeg maandag 0,7 procent naar 3.288,13 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 28.907,05 punten en de Nasdaq ging 1,0 procent hoger op een slot van 9.273,93 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE