Nieuws Buitenland

Financials blikvanger op groen Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteerde dinsdag met nog een paar uur handel te gaan in het groen met nieuwe records in de maak voor de grote indexen.

De S&P 500 index steeg 0,1 procent op 3.292 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent tot 29.044 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent hoger op 9.283 punten.

Beleggers wachten op het moment dat het onlangs gesloten handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en China wordt ondertekend. Dat staat woensdag te gebeuren.

"Er klinken positieve geluiden maar de tekst van het handelsverdrag is belangrijk", volgens vermogensbeheerder Edward Park van Brooks Macdonald Asset Management. "Beleggers willen duidelijke vooruitgang zien in de handelsrelatie tussen de VS en China."

Verder werden de kwartaalcijfers van JPMorgan Chase en Citigroup goed ontvangen, zag analist David Madden van CMC Markets. Daarbij deden de handelsactiviteiten van JPMorgan het goed en werd een tegenvallende aandelenhandel bij Citi gecompenseerd door een sterke groei bij de obligatiehandel. Wells Fargo stond onder druk na de kwartaalcijfers. De bank had afgelopen kwartaal volgens Madden last van het lage renteklimaat.

Vanmiddag verschenen Amerikaanse inflatiecijfers. In december stegen de consumentenprijzen met 0,2 procent op maandbasis, een lichte verzwakking ten opzichte van november. De inflatie op jaarbasis kwam uit op 2,3 procent, net als de kerninflatie. De Federal Reserve ambieert een prijsstabiliteit van 2 procent.

Marktanalist Madden wees de recente vertraging van de loongroei in de VS, zichtbaar in het banenrapport van afgelopen week, wat in combinatie met de sterkere inflatie druk kan zetten op de consumentenuitgaven.

Verder werd dinsdag op macro-economisch vlak bekend dat het vertrouwen onder ondernemers in het Amerikaanse mkb tussen november en december licht is gedaald. 

De euro/dollar verhandelde dinsdagavond op 1,1132. Olie werd 0,8 procent goedkoper. 

Bedrijfsnieuws

Tesla is momenteel niet te stoppen. Bereikte het aandeel van de maker van elektrische voertuigen maandag al de mijlpaal van 500 dollar, zet de opwaartse beweging vandaag verder door. Met nog een paar uur handel noteerde het aandeel Tesla dinsdagavond 3,3 procent in de plus op 542,26 dollar.

Creditcardmaatschappij Visa neemt het fintechbedrijf Plaid over, om in te spelen op het toenemende gebruik van fintech-apps en betaalsystemen zonder fysieke kaarten. Daarvoor betaalt Visa 5,3 miljard dollar. Het aandeel Visa steeg 0,3 procent.

Vermogensbeheerder BlackRock gaat meer doen tegen de risico's van klimaatverandering. Dit maakte de Amerikaanse vermogensbeheerder dinsdag bekend, na kritiek van beleggers en activisten. Woensdag opent de vermogensbeheerder de boeken over het vierde kwartaal. Het aandeel BlackRock daalde 0,2 procent.

Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan openden vanmiddag reeds de boeken en gaven daarmee de aftrap voor het cijferseizoen in de VS.

Citigroup heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar en overtrof bovendien de analistenverwachtingen. De nettowinst bedroeg net geen 5 miljard dollar, of 2,15 dollar per aandeel op een aangepaste basis. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een winst per aandeel van 1,81 dollar. Het aandeel Citigroup steeg 2,6 procent.

Wells Fargo heeft in het vierde kwartaal van 2019 een operationeel verlies geboekt om diverse juridische kwesties af te handelen, waaronder dubieuze verkooppraktijken. Dit resulteerde in een halvering van de winst en een omzetdaling. De nettowinst was 2,9 miljard dollar of 0,60 dollar per aandeel. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 1,12 dollar winst per aandeel. Het aandeel Wells Fargo verloor 4,1 procent.

JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal van 2019 boven verwachting gepresteerd. De inkomsten stegen met 9 procent tot 29,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van 1,98 naar 2,57 dollar. Analisten voorspelden 27,9 miljard dollar aan inkomsten en een winst per aandeel van 2,35 dollar. Het aandeel ging 1,8 procent hoger.

Delta Air Lines heeft in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht gepresteerd, zowel ten opzichte van de verwachting van analisten als van de eigen inschattingen. De luchtvaartmaatschappij verdiende op een aangepaste basis 1,70 dollar per aandeel. Delta had zelf een bandbreedte voor de winst per aandeel afgegeven van 1,20 tot 1,50 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 1,40 dollar. Het aandeel won 3,6 procent.

Boeing steeg 1,3 procent. De vliegtuigbouwer heeft in 2019 380 vliegtuigen afgeleverd, ruim de helft minder dan een jaar geleden. In 2018 leverde Boeing nog 806 toestellen af. De productie van Boeing kwam in 2019 onder druk te staan na twee crashes met zijn 737 MAX 8 toestellen. Bestaande toestellen mochten daardoor niet meer vliegen. 

Mede daarom maakte American Airlines dinsdag bekend dat er zeker niet voor begin juni gevlogen zal worden met de 737 MAX toestellen in de vloot. 

Aandelen Pinterest werden dinsdag 9,8 procent meer waard. Uit een rapport van eMarketer bleek dat het social media bedrijf, bekend van zijn digitale prikbord nu meer gebruikers heeft dan Snapchat. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE