beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde rond het middaguur een plus van 0,9 procent op 422,10 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,7 procent naar 13.530,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 1,0 procent met een stand van 6.098,04 punten. De Britse FTSE steeg vrijdag 0,7 procent naar 7.665,89 punten.

De Europese indices hebben met het huidige geopolitieke klimaat, dat sterk verschilt van de afgelopen maanden, weinig reden om terrein prijs te geven, ook al zijn niet alle macro-economische data en bedrijfsresultaten even uitbundig.

Vanochtend vroeg kwam uit China de groei van de industriële productie van het land over december op jaarbasis hoger uit dan verwacht. Er werd in de laatste maand van 2019 6,9 procent meer geproduceerd, waar rekening was gehouden met een stijging van 5,9 procent. December was met dat percentage een sterkere maand dan november. Op maandbasis steeg de productie eveneens, maar licht lager dan in november het geval was.

De economie van China bleek over het vierde kwartaal met 6,0 procent op jaarbasis te zijn gegroeid. Dat was gelijk aan de groei op jaarbasis in het derde kwartaal. In het eerste kwartaal groeide de Chinese economie nog met 6,4 procent en in het tweede kwartaal was dit 6,2 procent. Beijing mikte voor 2019 op een groei van het bruto binnenlands product tussen de 6 en 6,5 procent en kwam uit op 6,1 procent. Daarmee is het groeitempo het laagst in bijna 30 jaar.

De Chinezen brachten ook detailhandelsverkopen over december uit, die in hetzelfde tempo toenamen als in november, namelijk 8,0 procent op jaarbasis. Op maandbasis voltrok zich een vertraging ten opzichte van november toen de verkopen met 0,80 procent op maandbasis stegen. December liet op die basis een plus zien van 0,53 procent.  

De Britse detailhandelsverkopen over december lieten op maandbasis een onverwachte daling zien van 0,6 procent, fors onder de verwachte stijging op maandbasis van 0,9 procent.  

De consumentenprijzen van de eurozone kwamen in december met de voorlopige cijfers overeen, waarmee de prijzen met 1,3 procent op jaarbasis opliepen.

Vanmiddag is in de Verenigde Staten aandacht voor de huizenbouw en bouwvergunningen over december, de industriële productie over dezelfde maand en het consumentenvertrouwen, zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan in een voorlopige versie over januari.

Voor de Amerikaanse nieuwbouw wordt door de economen een stijging op maandbasis met 0,4 procent verwacht. In november was hiervoor nog sprake van een stijging met 3,2 procent. Voor de bouwvergunningen wordt uitgegaan van een daling op maandbasis van 1,5 procent, terwijl in november er op maandbasis nog 1,4 procent bijkwam.

De industriële productie van de Amerikanen daalt naar verwachting op maandbasis met 0,3 procent tegen een stijging met 1,1 procent op maandbasis in november. De capaciteitsbenutting daalt in de prognose licht van 77,3 in november naar 77,0.

De index zoals deze wordt samengesteld door de wetenschappers in Michigan stijgt naar verwachting van 99,2 in december naar een voorlopige 99,5.

De euro/dollar noteerde op 1,1127. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1136 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1138 op de borden.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het groen op 58,77 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 64,99 dollar werd betaald, een stijging van 0,5 procent.
  
Bedrijfsnieuws

Casino heeft in 2019 de omzet onder druk zien staan. De omzet bedroeg afgelopen boekjaar 34,6 miljard euro. Deze daling ten opzichte van een jaar eerder is mede het gevolg van de verkoop van Leader Price aan Aldi. Wanneer rekening houdend met dergelijke aanpassingen is de omzet wel met 0,9 procent gestegen, vooral dankzij de goede prestatie van de activiteiten in Latijns-Amerika. Autonoom steeg de omzet afgelopen jaar met 4,2 procent. De koers van het aandeel kelderde vrijdag met 8,5 procent.

Berenberg verhoogde het advies voor Sodexo van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 105,00 naar 117,00 euro. De koers van het Franse catering- en schoonmaakbedrijf noteerde vrijdag 1,0 procent winst.

JPMorgan is vrijdag weer gestart met het volgen van Prosus met een Overwogen advies en een koersdoel van 82,00 euro. De koers van de tech-investeerder noteerde vrijdag 0,9 procent hoger.

Adecco heeft Coram Williams benoemd tot financieel directeur. De koers van het Zwitserse uitzendconcern noteerde vrijdag 0,2 procent lager.

Goldman Sachs haalde Unibail van de kooplijst en verlaagde het koersdoel met 9 euro naar 140,00 euro. Het aandeel leverde 0,3 procent in en werd verhandeld op 134,70 euro. 

Compagnie Financiere Richemont heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien aantrekken, ondanks een krimp in de belangrijke Hongkongse markt. Richemont sprak van concurrerende prijzen binnen online retail, terwijl stormschade bij een warenhuis in het Italiaanse Landriano de omzet in Italië drukte. De koers van het aandeel dikte vrijdag 5,0 procent aan.

Zowel in Londen, Parijs als Frankfurt domineerden de koerswinsten ruim een kwart van de aandelen die een winst van een procent of meer lieten zien. In Parijs noteerden 6 aandelen een min onder aanvoering van Publicis Groupe dat 1,3 procent inleverde. Hier noteerde ruim de helft boven het procent koerswinst. Frankfurt oogde wat ingetogener met 5 aandelen die boven het procent koerswinst lieten zien. Wirecard was de sterkste daler in de hoofdgraadmeter met een verlies van 2,0 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag op het slot 0,8 procent tot 3.316,81 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent op 29.297,64 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent hoger op 9.357,13 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen