beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een groene opening, na een herstelbeweging op Wall Street donderdagavond.

IG voorziet een openingswinst van 114 punten voor de Duitse DAX, een plus van 50 punten voor de Franse CAC 40 en een daling/stijging van 52 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten donderdag in het rood.

"Beleggers waren nerveus omdat de situatie rond de verspreiding van het coronavirus erger lijkt te worden", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets donderdag. Een mondiale gezondheidscrisis kan de economische activiteit schaden.

Om het gevaar van het virus in te perken, worden in grote Chinese steden maatregelen genomen, waaronder in Wuhan waar het virus voor het eerst werd geconstateerd.

Wat het sentiment donderdag ook niet hielp, waren opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump die waarschuwde dat de Europese Unie geen andere keus heeft dan een nieuwe handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten. Trump dreigde eerder deze week al met hoge importtarieven op onder meer Europese auto's tijdens een ontmoeting met voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Veel aandacht was er donderdag verder voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat zijn monetaire beleid handhaafde. Wijzigingen werden ook niet verwacht. De ECB kondigde officieel de strategische review van het monetaire beleid aan. De evaluatie richt zich onder meer op het inflatiedoel van de centrale bank.

"Volgens [voorzitter] Lagarde zijn de risico's voor de economische outlook minder negatief geworden", aldus Madden. Wel benadrukte Lagarde donderdag dat een ruime mate van stimulering nog langere tijd nodig blijft.
 
Bedrijfsnieuws

Aandelen van makers van luxeproducten als Burberry, Kering en LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton stonden donderdag onder druk en verloren gemiddeld zo'n 3 procent vanwege de zorgen over het coronavirus in China, dat een belangrijke afzetmarkt is voor de bedrijven.

STMicroelectronics heeft in het vierde kwartaal van 2019 de omzet en de winst zien stijgen. De chipfabrikant verwacht in het lopende eerste kwartaal wel een omzetdaling van 14 procent tot 2,36 miljard dollar, bij een brutomarge van 38,0 procent. De koers van het aandeel ging wel 6,5 procent hoger.

Lufthansa overweegt om de onderhoudsdivisie Technik te verkopen of af te splitsen via een beursgang. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Een beursgang zou goed kunnen uitpakken voor de waardering van Lufthansa en tevens geld vrijmaken voor een verdere groei van de betreffende tak. Technik wordt volgens Bloomberg gewaardeerd op 7,5 miljard euro. Het aandeel van Luftansa sloot donderdag 0,5 procent lager.

Citigroup verlaagde het advies voor het aandeel Renault van Neutraal naar Verkopen en het koersdoel van 52,00 naar 30,00 euro. Het aandeel werd donderdag in Parijs 5,1 procent minder waard.

GrandVision heeft in 2019 een omzetgroei van 8,6 procent gerealiseerd, waarbij het EBITDA-resultaat overeenkomstig de eigen verwachting steeg. GrandVision sloot donderdag 0,1 procent hoger, overnemende partij EssilorLuxottica zakte in Parijs 0,8 procent.

Euro STOXX 50         3.726,85 (-0,9%)
STOXX Europe 600        420,03 (-0,7%)
DAX                  13.388,42 (-0,9%)
CAC 40                5.971,79 (-0,7%)
FTSE 100              7.507,67 (-0,9%)
SMI                  10.813,94 (-0,7%)
AEX                     605,62 (-1,0%)
BEL 20                3.978,30 (-0,9%)
FTSE MIB             23.707,05 (vlak)
IBEX 35               9.518,50 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting in het groen.

Wall Street sloot donderdag verdeeld, na een late opleving. Dat zorgde alsnog voor een nieuw record voor de Nasdaq.

De afgelopen dagen wisten de Amerikaanse beurzen de zorgen over het coronavirus nog af te schudden, maar donderdag lukte dit niet helemaal.

"Het virus kan van invloed zijn op de mondiale groei en handel", aldus vermogensbeheerder Jeff Kravetz van U.S. Bank Private Wealth Management.

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde donderdagavond dat er vooralsnog geen sprake is van een internationale noodsituatie met betrekking tot het coronavirus omdat het zich vooralsnog grotendeels beperkt tot China.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de leidende indicatoren in de VS in december zijn gedaald. Verder steeg het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week.

Een vat ruwe olie werd 2,0 procent goedkoper. De Amerikaanse olievoorraden zijn afgelopen week licht gedaald.

Bedrijfsnieuws

Procter & Gamble presteerde het afgelopen kwartaal iets beter dan verwacht. Tevens werd de outlook voor het lopende boekjaar verhoogd. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Verzekeraar Travelers heeft in het afgelopen kwartaal fors meer winst geboekt, dankzij aanzienlijk lagere kosten voor natuurrampen, en bracht daarmee het rendement op eigen vermogen in 2019 boven 10 procent. Het aandeel daalde 5,1 procent.

American Airlines wist het in het vierde kwartaal meer omzet te boeken dan in dezelfde periode een jaar eerder ook en de winstgevendheid lag boven het niveau van een jaar eerder. De aangepaste winst van 1,15 dollar per aandeel was nipt boven de 1,14 dollar die analisten voorspelden. Het aandeel steeg 5,4 procent.

Southwest Airlines boekte in het vierde kwartaal een licht hogere omzet van 5,73 miljard dollar, terwijl de winst daalde en ook onder verwachting uitkwam. Het aandeel won 3,6 procent.

Comcast heeft in het laatste kwartaal van 2019 een hogere winst en omzet geboekt en zo heel het jaar met een plus afgesloten. Verder zei Comcast het dividend met 9,5 procent te verhogen. Het aandeel verloor toch 3,8 procent.

Kimberly-Clark presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, met een aangepaste winst per aandeel van 1,71 dollar die nipt boven de analistenverwachting uitkwam. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Aandelen HP Inc werden 0,7 procent meer waard. Het bedrijf toonde zich donderdag kritisch over het plan van Xerox om meerdere bestuurders te benoemen om een vijandige overname van HP af te dwingen. HP stelde dat er alternatieven zijn om waarde te creëren voor aandeelhouders, bijvoorbeeld via een grootschalig aandeleninkoopprogramma.

Texas Instruments presteerde in het vierde kwartaal van 2019 boven verwachting maar in de verslagperiode daalden de winst en omzet wel. Na een valse start steeg het aandeel toch 0,7 procent.

Donderdag nabeurs opende Intel de boeken. In aanloop steeg het aandeel 0,9 procent. Nabeurs kwam daar ruim 7 procent bij omdat Intel boven verwachting presteerde in het vierde kwartaal. Ook was de outlook voor het huidige kwartaal sterk.

S&P 500 index             3.325,54 (+0,1%)
Dow Jones index          29.160,09 (-0,1%)
Nasdaq Composite          9.402,48 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het groen, De Chinese beurzen op het vasteland zijn gesloten tot eind volgende week vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Er was goed nieuws over Japan, waar de voorlopige inkoopmanagersindices duidelijk verbetering laten zien.

Nikkei 225               23.834,30  (+0,2%)
Shanghai Composite       2.976,53 (Slotstand donderdag)
Hang Seng                27.949,64 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1047. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1057.

USD/JPY Yen   109,51
EUR/USD Euro  1,1047
EUR/JPY Yen   120,98

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - December (Jap)
01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Januari vlpg. (Jap)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Januari vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Januari vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Januari vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Januari vlpg. (VK)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Januari (Bel)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Januari vlpg. (VS)
00:00 Chinese beurzen vasteland gesloten vanwege Chinees Nieuwjaar

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Ericsson - Cijfers vierde kwartaal (Zwe)
07:00 Remy Cointreau - Cijfers 9 maanden (Fra)
13:00 American Express - Cijfers vierde kwartaal (VS)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG