Nieuws Buitenland

Diep rode koersen op Europese aandelenmarkten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur flink lager.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 2,0 procent tot 414,98 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,2 procent op 13.277,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,3 procent op 5.888,83 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 2,4 procent lager op 7.407,15 punten.

Het coronavirus heeft de markten vanmorgen in z'n greep, alle belangrijke Europese indices staan op grote verliezen, constateerde analist David Madden van CMC Markets. "De situatie in China is bijzonder slecht, ten minste 80 mensen zijn overleden aan het virus en er zijn meer dan 2.700 bevestigde infecties."

"Aandelen die nauw verbonden zijn met China voelen vanmorgen de pijn extra, omdat beleggers bang zijn dat deze crisis de economische activiteit zal beperken." Madden doelde vooral op de staal- en mijnbedrijven, vliegtuigmaatschappijen en de fabrikanten van luxe artikelen.

"Als we de menselijke tragedie opzij zetten, en sec naar de aandelenmarkt kijken, dan zou dit virus een aanleiding kunnen zijn voor beleggers om winsten te nemen. Zo kan er wat lucht uit de koersen lopen. Want de markten zijn de afgelopen maanden alleen maar gestegen", aldus analist Jasper Lawler van London Capital Group,

De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in januari gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde deze maand van 96,3 naar 95,9. Economen hadden een stand van 97,0 verwacht.

Het virus heeft ook impact op de olieprijs. "China is de grootste importeur van olie ter wereld, dus handelaren zijn bang dat de situatie de economische activiteit zal beperken, en op zijn beurt de vraag naar olie doet dalen", aldus Madden. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 3,5 procent tot 52,29 dollar, terwijl een april-future Brent 3,4 procent lager bewoog op 57,84 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1024. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1035 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1028 op de borden.

Bedrijfsnieuws
 
De prijzen van ijzererts en koper zakten weg uit angst dat de Chinese vraag zou worden getemperd door het coronavirus, merkte Madden op. Mijn- en staalaandelen als Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton en ArcelorMittal werden hard getroffen met verliezen van zo'n 4 tot 5 procent.

De Europese vliegtuigmaatschappijen moesten in navolging van hun Amerikaanse sectorgenoten ook fors achteruit. Vrijdagavond gingen de koersen van United Airlines en American Airlines al onderuit op zorgen over de gevolgen van het coronavirus op het aantal vluchten en passagiers. Air France-KLM, EasyJet, Lufthansa en International Consolidated Airlines Group zakten maandag 4 tot 6,5 procent.

UBS heeft maandag de koersdoel voor Peugeot en Renault verlaagd. Voor PSA, het moederbedrijf van Peugeot, ging het koersdoel omlaag van 24,00 naar 20,00 euro en voor Renault van 50,00 naar 38,00 euro. De adviezen voor beide aandelen bleven onveranderd Neutraal. Het aandeel van Renault werd 2,6 procent minder waard, de koers van Peugeot zakte 2,4 procent.

Nestlé maakte bekend gemaakt dat het met Allergan is overeengekomen om de maag-darmmedicatie Zenpep over te nemen."De overname van Zenpep is een strategische beslissing die onze groeiende portfolio van medische voedingsstoffen zal versterken”, aldus CEO van Nestlé Health Science Greg Behar in een toelichting. Zenpep was in 2018 goed voor een omzet van 237 miljoen dollar. Op de beurs moets het bedrijf 1,1 procent prijs geven.

AstraZeneca krijgt de wereldwijde de rechten op de antistof brazikumab terug van Allergan. Het middel wordt momenteel klinisch getest voor de ziekte van Crohn, of enteritis, en colitis ulcerosa, of ontsteking van dikke darm. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar worden afgerond. Toezichthouders moeten nog akkoord gaan, vanwege de voorgenomen overname van Allergan door AbbVie. Het aandeel van AstraZeneca werd 2,0 procent lager verhandeld.

Veel Europese luxemerken zoals Remy Cointreau, LVHM en Burberry hebben een aanzienlijke exposure naar China. De aandelen van deze bedrijven staan dan ook onder druk. De koersen daalden 3,5 tot 4,5 procent.

Deutsche Bank heeft circa een miljoen euro betaald om de geldzaken te mogen regelen van een lid van het Saoedische koningshuis. Dat meldde zakenkrant Financial Times. Het aandeel Deutsche Bank verloor 1,9 procent.
 

Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 1,7 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,9 procent lager op 3.295,47 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het rood op 28.989,73 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,9 procent tot 9.314,91 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG