beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen laten vrijdag een stabiel beeld zien, ook al boden de berichtgeving rondom het coronavirus en de recente macro-economische data uit de eurozone weinig reden tot optimisme.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een . van 0, procent op 38 punten. De Duitse DAX liet een . zien van  procent naar 12.2 punten. De Franse CAC 40 noteerde een . van 0, procent met een stand van 5.4 punten. De Britse FTSE .  vrijdag 0, procent naar 7.4 punten.

Duitsland gaf vrijdag een eerste indicatie voor de groei van de economie in het vierde kwartaal. Op kwartaalbasis kon er geen groei worden gemeld, maar op jaarbasis bleek de progressie volgens de eerste meting 0,4 procent te zijn. Ramingen wezen op een groei van 0,1 procent op kwartaalbasis en 0,4 procent op jaarbasis.

De economische groei van de eurozone over het vierde kwartaal kwam in een tweede meting met 0,9 procent op jaarbasis onder de eerste meting van 1,0 procent uit. De werkgelegenheid in de eurozone is in het vierde kwartaal van 2019 verder gestegen.

De Amerikanen maken vrijdag de detailhandelsverkopen, importprijzen en de industriële productie over januari bekend, gevolgd door de bedrijfsvoorraden over december en het voorlopige consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over februari en het handelsoverschot steeg in december, omdat de eurozone meer uitvoerde dan het importeerde.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen komen in januari naar verwachting op maanbasis 0,3 procent hoger uit, eenzelfde toename op maandbasis als in december. De industriële productie laat in de prognose een daling op maandbasis zien van 0,3 procent, gelijk aan de afname in december ten opzichte van november. De capaciteitsbenutting daalt naar verwachting van 77,0 procent in december naar 76,8 procent.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het groen op 51,81 dollar, terwijl voor een april-future Brent 56,83 dollar werd betaald, een stijging van 0,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0845. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0840 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0841 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Renault heeft in 2019 verlies geleden. Ondanks de rode cijfers wil Renault wel dividend uitkeren. Het voorstel is 1,10 euro per aandeel, wat wel flink minder is dan de 3,55 euro over 2018. Voor 2020 voorziet Renault een vergelijkbare omzet als in 2019 met een operationele marge van 3 tot 4 procent. Dit is gerekend zonder de impact van het coronavirus. De mondiale automarkt zal dit jaar volgens Renault met ten minste 3 procent teruglopen. De koers van het aandeel steeg vrijdag 3,8 procent.

AstraZeneca heeft in het vierde kwartaal van 2019 de operationele kernwinst meer onder druk zien staan dan waar analisten op rekenden, maar verwacht wel groei in 2020. AstraZeneca waarschuwde daarbij dat de verwachtingen afhankelijk zijn van de uiteindelijke impact van het coronavirus. De huidige outlook houdt er rekening mee dat de epidemie nog een paar maanden duurt. China is een belangrijk land voor AstraZeneca. Het bedrijf wil een slotdividend uitkeren van 1,90 dollar per aandeel, waardoor het totale dividend over 2019 net als in het jaar ervoor uitkomt op 2,80 dollar per aandeel. AstraZeneca zag de koers van zijn aandeel 0,8 procent omhoog komen.

KBC Securities heeft vrijdag het advies voor Aegon verlaagd van Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel van 6,00 naar 4,00 euro ging. De verzekeraar werd vrijdag op de beurs 2,0 procent meer waard.

In Londen, Parijs en Frankfurt leek de stemming aanvankelijk licht neerwaarts te tenderen, maar gaandeweg de ochtend verschenen er voorzichtige plussen op de borden, zonder echte uitschieters, met uitzondering van Renault.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,2 procent tot 3.373,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 29.423,31 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 9.711,97 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: BinckBank