beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een rode opening, in navolging van het verlies donderdagavond op Wall Street en de dalende koersen in Azië vanochtend.

Beleggers zijn bevreesd dat ze aanvankelijk te lichtzinnig dachten over de impact van het coronavirus op de mondiale groei en de bedrijfswinsten.

IG voorziet een openingsverlies van 44 punten voor de Duitse DAX, een min van 22 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag in het rood geëindigd.

De markten blijven bezorgd over het coronavirus. Volgens marktstrateeg James Athey van Aberdeen Standard Investments letten beleggers vooral op de maatregelen die Beijing neemt om een verdere verspreiding te voorkomen. Ook rekent men op ondersteuning uit monetaire hoek.

In een poging de Chinese economie te ondersteunen verlaagde de Chinese centrale bank donderdag daarom zijn standaardrentes. Ook wil de People's Bank of China leningen verstrekken aan Chinese bedrijven die kampen met de impact van het virus.

Donderdag was verder vooral een dag waarop beleggers wat gas terug namen, aldus marktanalist Connor Campbell van Spreadex, in afwachting van de inkoopdata die vrijdag verschijnen.

De notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank brachten weinig verrassingen, volgens econoom Jessica Hinds van Capital Economics, die waarschuwt dat zwakke economische data en de impact van het coronavirus zeker hebben bijgedragen aan de neerwaartse risico's. Capital Economics rekent op verdere monetaire versoepeling in september.

Op macro-economisch vlak was het vrij druk. In Duitsland daalde het consumentenvertrouwen in maart licht. In de eurozone als geheel was voor de maand februari juist sprake van een opleving, hoewel de index negatief bleef.

De Franse consumentenprijzen lieten in januari op maandbasis een daling zien en op jaarbasis een plus. De Britse detailhandelsverkopen stegen in januari minder hard dan verwacht.
 
Bedrijfsnieuws

CEO Ralph Hamers vertrekt per 30 juni dit jaar bij ING en wordt CEO van het Zwitserse UBS. De koers van het aandeel ING eindigde donderdag 0,3 procent hoger, UBS zag de koers met 0,9 procent oplopen.

Swiss Re heeft in 2019 weliswaar de winstgevendheid weten te verbeteren, maar stelde niettemin teleur. Het dividendvoorstel ligt met 5,90 Zwitserse frank wel hoger dan de uitgekeerde 5,60 frank over 2018. Het aandeel verloor ruim 8 procent aan waarde.

AXA heeft in 2019 de winst zien herstellen, ondanks hogere claims voor natuurrampen, hoewel analisten op meer hadden gerekend. AXA wil 1,43 euro per aandeel uitkeren als dividend, tegen 1,34 euro een jaar eerder. Het aandeel daalde 8,2 procent.

Moller Maersk is in het vierde kwartaal van 2019 in de rode cijfers gedoken. Het Deens containerbedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat (EBITDA), voor herstructurerings- en integratiekosten, in 2020 circa 5,5 miljard dollar zal bedragen. De koers van het aandeel sloot in Kopenhagen 3,9 procent in het rood.

Telefonica is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken, nadat het Spaanse telecombedrijf zich terugtrok uit enkele Latijns-Amerikaanse landen en 10 datacenters verkocht. Het telecombedrijf zei in 2020 groei te voorzien bij zijn kernactiviteiten. Telefonica daalde 3,8 procent.

Bij Air France-KLM is de omzet en winst in 2019 gestegen, maar drukten de brandstofrekening en de vervoerstak op het resultaat.  De impact op bedrijfsresultaat van het coronavirus ligt tussen 150 en 200 miljoen euro voor de periode februari tot april, zei het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf. Het aandeel verloor 3,5 procent.

Euro STOXX 50         3.822,98 (-1,1%)
STOXX Europe 600        430,19 (-0,9%)
DAX                  13.664,00 (-0,9%)
CAC 40                6.062,30 (-0,8%)
FTSE 100              7.436,64 (-0,3%)
SMI                  11.154,53 (-1,0%)
AEX                     622,12 (-1,1%)
BEL 20                4.119,04 (-0,5%)
FTSE MIB             25.080,16 (-1,6%)
IBEX 35               9.931,00 (-1,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting eveneens in het rood.

De Amerikaanse beurs is donderdag ook al in het rood geëindigd.

De impact van het coronavirus zorgde donderdag opnieuw voor tegenwind op de mondiale aandelenmarkten. Tot nu toe hielden de beurzen aardig stand, volgens marktstrateeg Esty Dwek van Natixis Investment Managers.

"De veerkracht is eigenlijk best verrassend dus mindere dagen zijn niet zo vreemd."

Beleggers rekenen erop dat de Chinese centrale bank de economie draaiende houdt met maatregelen om tegen de impact van het vorus te beschermen. Daarom verlaagde de People's Bank of China donderdag de standaardrentes.

Sommigen vonden de maatregel niet genoeg. "Bij lange na niet voldoende", oordeelde marktanalist Stephen Innes van AxiTrader. Onder deze marktomstandigheden moet de centrale bank de verwachtingen juist overtreffen, vindt de analist.

De markt haalde donderdag wel steun uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. De notulen die woensdagavond verschenen, suggereren een toenemend optimisme onder de centraal bankiers over de Amerikaanse economie.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 15 februari is gestegen met 4.000 tot 210.000 aanvragen.

De index die de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia weergeeft, is in februari fors gestegen. De Philly Fed index steeg van 17,0 in januari naar 36,7 deze maand. De markt rekende juist op een daling van de index. Met 17,0 noteerde de index bovendien op het hoogste niveau sinds februari 2017.

Verder stegen de leidende economische indicatoren in de VS in januari met 0,8 procent, na een daling in december.

De olieprijs is donderdag gestegen. Op een settlement van 53,78 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,49 dollar of 0,9 procent duurder. Oliebeleggers hadden aandacht voor de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. Die liepen minder op dan verwacht.

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley koopt E*TRADE Financial Corp voor ongeveer 13 miljard dollar. E*TRADE heeft meer dan 5,2 miljoen als klant, met name particuliere beleggers. Zij brengen 360 miljard dollar aan beleggingen mee. Morgan Stanley eindigde donderdag 4,5 procent lager, terwijl E*TRADE 21,8 procent won.

Six Flags Entertainment verloor liefst 15,9 procent, nadat de exploitant van pretparken het dividend met 70 procent verlaagde.

L Brands heeft een meerderheidsbelang in Victoria's Secret verkocht aan Sycamore Partners. Die betaalt voor een belang van 55 procent 525 miljoen dollar. L Brands werd donderdag 3,6 procent minder waard.

Hyatt Hotels steeg 3,2 procent. De hotelgroep boekte het afgelopen kwartaal een hogere winst, aangejaagd door hogere prijzen die de nieuwe hotels rekenen. De winst zal dit jaar terugvallen van 766 miljoen naar 133 miljoen tot 144 miljoen dollar. De aangepaste EBITDA zal echter uitkomen tussen de 760 en 780 miljoen dollar, tegenover 754 miljoen dollar in 2019.

Avis Budget steeg 16,6 procent. Het autoverhuurbedrijf heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. CEO Joe Ferraro zei dat de laatste maand van het jaar in de Verenigde Staten de beste decembermaand ooit was.

Zillow, een database en website voor vastgoed, boekte in het vierde kwartaal een hogere omzet, terwijl het verlies ook steeg. Het aandeel won 16,8 procent.

S&P 500 index             3.373,23 (-0,4%)
Dow Jones index          29.219,98 (-0,4%)
Nasdaq Composite          9.750,96 (-0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend lager. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de Japanse economie was een flinke tegenvaller, met zowel krimp voor de industrie als de dienstensector.

Nikkei 225               23.457,09  (-0,1%)
Shanghai Composite       3.049,38 (+0,6%)
Hang Seng                27.407,26 (-0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0793. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0788.

USD/JPY Yen   111,93
EUR/USD Euro  1,0793
EUR/JPY Yen   120,81

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - Januari (Jap)
01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (Jap)
08:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Januari (NL)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (VK)
11:00 Inflatie - Januari (Ita)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Februari (Bel)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Februari vlpg. (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Allianz - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
13:00 Deere & Co - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen