Nieuws Buitenland

Saoedi-Arabie overweegt verdere OPEC-productieverlaging zonder Rusland

(ABM FN-Dow Jones) Saoedi-Arabië overweegt een verdere prouctieverlaging binnen de OPEC, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

Saoedi-Arabië vreest de gevolgen van het coronavirus en wil daarom de productie verder verlagen. Oliekartel OPEC, waar de Saoedi's het belangrijkste lid van zijn, en diverse andere olierijke landen waaronder Rusland, beperken al geruime tijd hun productie in een poging de olieprijs op te voeren.

Eerder deze maand weigerde Rusland echter in een noodvergadering om vanwege de virusuitbraak de dagproductie met nog eens 600.000 vaten te verlagen, op verzoek van Saoedi-Arabië.

Sinds 2016 werken de Saoedi's en Rusland samen om balans in de oliemarkt te brengen, nadat de Verenigde Staten een steeds grotere exporteur werd van vooral schalie-olie.

Als gevolg van het coronavirus verwacht Saoedi-Arabië dat de vraag naar olie zal dalen. Om die reden is het koninkrijk in gesprek met Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten om de dagproductie met nog eens 300.000 vaten te verlagen, aldus de bronnen. De drie landen zijn samen goed voor de helft van de productie van het kartel.

Vooralsnog lijkt Rusland nog altijd weinig genegen om te productie te verlagen, aldus de bronnen. Ook omdat landen als Libië en Venezuela met productieproblemen kampen. Nieuwe Amerikaanse sancties op het Russische Rosneft zou met name de Venezolaanse olieproductie flink kunnen terugdringen, volgens analisten tot zelfs 600.000 vaten per dag.

Een volgende kartelvergadering staat gepland voor maart.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: OPEC