Nieuws Buitenland

Olieprijs sluit lager

(ABM FN-Dow Jones)De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten. 

De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,50 dollar lager, of 0,9 procent, op 53,38 dollar.

Saoedi-Arabië overweegt een verdere prouctieverlaging binnen de OPEC, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

Saoedi-Arabië vreest de gevolgen van het coronavirus en wil daarom de productie verder verlagen. Oliekartel OPEC, waar de Saoedi's het belangrijkste lid van zijn, en diverse andere olierijke landen waaronder Rusland, beperken al geruime tijd hun productie in een poging de olieprijs op te voeren.

Eerder deze maand weigerde Rusland echter in een noodvergadering om vanwege de virusuitbraak de dagproductie met nog eens 600.000 vaten te verlagen, op verzoek van Saoedi-Arabië.

De strijd tussen de OPEC en Rusland roept grote twijfel op over de voortzetting van de productieverlagingen en dus een terugkeer naar een markt met overaanbod, gaf financieel directeur Manish Raj van Velandera Energy aan. "De markt houdt rekening met de mogelijkheid van een splitsing van de OPEC +, hetgeen zou kunnen betekenen dat de aanvoer van olie kan toenemen met twee tot drie miljoen vaten per dag."

"Mocht de alliantie uit elkaar vallen dan zou dat onmiddellijke een daling van de olieprijzen te weeg brengen, maar dat zou eventueel kunnen worden opgevangen door een sterke OPEC-verlaging", aldus energie-econoom James Williams van WTRG Economics. "Ik betwijfel of er een breuk op de loer ligt, maar de alliantie tussen OPEC en niet-OPEC-producenten is fragiel."

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News