beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen stevig lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur sterk lager, vanwege de zorgen over het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus afgelopen weekeinde buiten China, met name in Zuid-Korea, Iran en Italië.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 3,6 procent tot 412,48 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 3,7 procent op 13.071,97 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 3,9 procent op 5.795,64 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 3,5 procent lager op 7.143,94 punten.

De Italiaanse FTSE MIB-index was maandagochtend het kind van de rekening en noteerde 4,7 procent lager, nadat het aantal besmettingen in de regio Noord-Lombardije afgelopen weekeinde sterk steeg. Het aantal besmettingen steeg van drie op vrijdag naar meer dan 150 op maandag. De teller staat momenteel op 157 bevestigde besmettingen, waarbij vier personen aan de gevolgen van het virus zouden zijn overleden. Bijna een dozijn steden zijn inmiddels door de autoriteiten afgesloten van de buitenwereld. In Venetië, waar ook twee gevallen werden gerapporteerd, werd het jaarlijkse carnaval twee dagen eerder beëindigd. Ook voetbalwedstrijden, modeshows etc. werden gestaakt.

Volgens analist Michael Hewson van CMC Markets zijn nieuwe besmettingen over de hele wereld waarschijnlijk. Volgens de analist lijkt het erop dat de financiële markten zich kunnen opmaken voor een langere periode van onzekerheid, aangezien het consumentengedrag wereldwijd begint te veranderen onder druk van het coronavirus.

"Er is al bewijs dat dit gebeurt, aangezien de Chinese toeristenaantallen over de hele wereld dalen, terwijl de Franse minister van financiën tijdens de G20-bijeenkomst van dit weekend zei dat het aantal toeristen in Frankrijk al meer dan 30 procent is afgenomen", zei Hewson.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde zaterdag dat de virusuitbraak dit jaar de wereldwijde groei zal drukken, en vooral in China.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland onverwacht is gestegen. De samengestelde indexl is deze maand nipt gestegen naar 96,1, tegenover 96,0 een maand eerder. Er was echter gerekend op een kleine daling.

De euro/dollar noteerde op 1,0816. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0839 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0843 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 3,4 procent lager.

Stijgers en dalers

De grootste dalers waren te vinden in sectoren die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. 
 
Intesa Sanpaolo verloor 4,9 procent, nadat de Italiaanse bank bekendmaakte zijn filialen in Noord-Italië te sluiten, vanwege de quarantaine op last van Rome.

Luchtvaartmaatschappijen lieten maandagochtend de sterkste dalingen zien. Air France-KLM noteerde 10,1 procent lager, easyJet verloor 11,4 procent, Ryanair daalde 10,5 procent en Deutsche Lufthansa noteerde 4,8 procent lager.

Modemerken en aanbieders van luxe-goederen stonden eveneens onder druk. Swatch verloor 5,2 procent en Burberry daalde 5,6 procent. LVMH noteerde 5,0 procent lager en Kering 5,2 procent.

HSBC en Prudential noteerden respectievelijk 3,3 procent en 4,9 procent lager, vanwege hun grote blootstelling aan Azië.

ArcelorMittal daalde 7,8 procent.  

Associated British Foods noteerde 1,7 procent lager, hoewel het concern een redelijk positieve update publiceerde.

PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer omzet en resultaat behaald dan vooraf voorzien. Dit bleek maandag uit cijfers van het Nederlandse postbedrijf. Het aandeel noteerde rond het middaguur 7,5 procent lager, vanwege de outlook van het postbedrijf die analisten teleurstellend noemden.

Futures Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 2,8 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 3.337,75 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het rood op 28.992,41 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,8 procent tot 9.576,59 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen