beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen weer lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een rode opening, na grote verliezen op Wall Street gisterenavond.

IG voorziet een openingsverlies van 497 punten voor de Duitse DAX, een min van 196 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 241 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verder gedaald vanwege de verspreiding van het coronavirus.

"Een zware dag voor aandelen in de DAX, FTSE 100 en CAC", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Het was al een slechte week voor aandelen, volgens Madden, maar donderdag was tot nog toe wel de meest pijnlijke dag. "Beleggers haastten zich naar de uitgang omdat de zorgen over de verwachte economische impact steeds groter worden."

Vanwege het coronavirus verlaagden analisten van Bank of America donderdag de groeiramingen voor China, Europa en de Verenigde Staten

De Amerikaanse zakenbank stelde de verwachting voor het bruto binnenlands product van China met 40 basispunten neerwaarts bij. Eerder dit jaar had de bank al een aanpassing van 20 basispunten doorgevoerd. Voor Europa werd het bbp eveneens met 40 basispunten naar beneden bijgesteld. Voor de VS bleef de aanpassing beperkt tot 10 basispunten.

Voor de Europese aandelenmarkten zien de analisten bovendien een beperkt opwaarts potentieel. "Door de aanpassingen die we hebben doorgevoerd ten aanzien van de groeiramingen, denken we dat de ruimte omhoog voor de Stoxx 600 beperkt is tot 420 punten tot augustus, een upside van 4 procent."

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari is verbeterd. De index die het vertrouwen weergeeft, noteerde in februari op min 6,6, van 8,1 negatief in januari en december. De cijfers waren een bevestiging van voorlopige data.

Bedrijfsnieuws

Adyen heeft de omzet in de tweede helft van 2019 fors zien groeien, maar bleef wel iets achter op de analistenverwachtingen. De groei bij de betaaldienst was met name te danken aan een stijgend aantal transacties. Onder meer McDonald's en Subway werden aan het klantenbestand toegevoegd. Het aandeel verloor donderdag 0,2 procent.

De resultaten van AB InBev vielen tegen. “In 2019 hebben we onder onze verwachtingen gepresteerd en we zijn dan ook niet tevreden met onze resultaten”, aldus de Belgische brouwer. Ten aanzien van het coronavirus schat de bierbrouwer de impact in China op ongeveer 285 miljoen dollar voor de omzet en ongeveer 170 miljoen dollar voor de EBITDA. Het aandeel verloor donderdag 11 procent aan waarde.

Bayer boekte in het vierde kwartaal van 2019 meer winst en omzet. De winst bedroeg in het vierde kwartaal 1,41 miljard dollar, tegen een verlies van 3,92 miljard een jaar eerder.  Het grote verlies van het voorgaande jaar was te wijten aan eenmalige posten, aldus Bayer. Op de beurs moest het bedrijf 4,3 procent in waarde achteruit.

Zalando realiseerde in 2019 een flinke groei. "We kijken terug op een erg succesvol jaar", zei CFO David Schröder in een toelichting. In totaal plaatsten 31 miljoen klanten, een plus op jaarbasis van 17 procent, 145 miljoen orders. Dit leverde een omzet op van 6,5 miljard euro, ruim meer dan de 5,4 miljard euro in 2018. Het aandeel daalde toch 8,8 procent omdat de outlook voor 2020 de mogelijke impact van het coronavirus niet meeneemt.

Carrefour heeft in 2019 weer winst geboekt, ondanks een licht lagere omzet, en verhoogde de doelstellingen voor 2022. Het aandeel sloot vlak.

Engie behaalde afgelopen jaar een hogere omzet en bedrijfsresultaat. De omzet in 2019 bedroeg 60,1 miljard euro, een stijging van 5,4 procent. De recurrente nettowinst van Engie steeg in 2019 met 9 procent tot 2,7 miljard euro. De cijfers werden beloond met 2,3 procent koersstijging.

Het aandeel Aston Martin verloor 9,0 procent aan waarde, nadat de autofabrikant met cijfers kwam en het vertrek van CFO Mark Wilson aankondigde. De noodlijdende autofabrikant leed in 2019 een verlies van 113 miljoen Britse pond. Dat was bijna het dubbele van het verlies in 2018. Bovendien werd bekend dat Aston Martin in een emissie miljoenen aandelen wil aanbieden tegen een prijs van 207 pence per aandeel, hetgeen een flinke korting vertegenwoordigt ten opzichte van de huidige koers.

Reckitt Benckiser is in 2019 in de rode cijfers gedoken, mede door afgestoten activiteiten ter waarde van bijna 900 miljoen Britse pond. Volgens Reckitt stonden de resultaten ook nog eens onder druk door een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie ter waarde van 1,4 miljard dollar, gerelateerd aan een fraudezaak bij de farmaceutische onderneming Indivior. Het aandeel sloot 4,2 procent lager.

Hennes & Mauritz ondervindt geen grote problemen in zijn aanvoerketens door de impact van het coronavirus. De Zweedse retailer haalt zijn kleding onder meer uit China, Bangladesh en Cambodja. Juist omdat H&M niet afhankelijk is van één land, is er de nodige flexibiliteit. Wel blijven 135 van de 518 winkels van H&M in China voorlopig gesloten. Het aandeel sloot donderdag 3,3 procent lager.

Euro STOXX 50         3.455,92 (-3,4%)
STOXX Europe 600        389,45 (-3,8%)
DAX                  12.367,46 (-3,2%)
CAC 40                5.495,60 (-3,3%)
FTSE 100              6.796,40 (-3,5%)
SMI                  10.205,46 (-2,9%)
AEX                     559,98 (-3,8%)
BEL 20                3.639,51 (-5,0%)
FTSE MIB             22.799,37 (-2,7%)
IBEX 35               8.985,80 (-3,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting ook weer lager.

De Amerikaanse beurs is donderdag opnieuw diep in het rood geëindigd. De Dow en S&P zijn door die verliezen in een correctie beland: een daling van 10 procent vanaf een recente piek.

"Dit is een reactie op wat Trump woensdagavond laat aankondigde", aldus chief investment officer Dave Nadig van ETF Flows. "De markt heeft het gevoel dat ze er alleen voor staat."

Toch worden de recente dalingen niet de norm, denkt Nadig. "Het is een korte termijn reactie, één die mogelijk gezond is. Het idee dat we record na record neer zouden zetten te midden van alle onzekerheid, maakte me nerveus. Het verlies van rond de 10 procent wat we nu zien, lijkt gepast, zeker wanneer je uitgaat van zo'n zes maanden van mondiale economische vertraging."

Volgens Charles Evans van de Chicago Fed is het te vroeg om de Amerikaanse groeivooruitzichten te verlagen. Eerst moet de impact van het coronavirus zichtbaar worden in de reële economie in de VS. Een aanpassing in het monetaire beleid kan worden overwogen wanneer dit nodig lijkt, aldus Evans.

Economische cijfers

Donderdag kregen beleggers ook een aantal macrocijfers uit de Verenigde Staten voorgeschoteld.

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal zoals voorzien met 2,1 procent. De orders voor de duurzame goederen daalden met 0,2 procent, wat een veel minder sterke daling bleek dan gevreesd.

De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering namen sterker toe dan verwacht en de aanstaande woningverkopen herstelden in januari flink na een stevige dip in december.

Olie werd donderdag ruim 3 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws
 
Microsoft zal zijn eerder afgegeven outlook niet halen vanwege de impact van het coronavirus. "Hoewel we een sterke vraag naar Windows zien, in lijn met onze verwachtingen, duurt het langer dan voorzien voor de aanvoerketens weer normaal functioneren", aldus Microsoft, die daarom de omzetverwachtingen bij het PC-segment niet denkt te zullen halen. Het aandeel daalde 7,1 procent.

JC Penney heeft het afgelopen kwartaal de omzet en winst zien dalen maar de aangepaste winst per aandeel lag wel boven de marktconsensus. De retailer verwacht dit jaar een stijging van de aangepaste EBITDA met 5 tot 10 procent maar verwacht tegelijkertijd dat de omzet op vergelijkbare basis zal dalen met 3,5 tot 4,5 procent. Dit zou echter wel een verbetering zijn ten opzichte van afgelopen jaar. Het aandeel verloor 5,3 procent.

Best Buy heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien stijgen en wist de winstverwachting te overtreffen. Het dividend ging omhoog. Hoewel Best Buy het coronavirus nauwlettend in de gaten houdt, denkt de keten dat het om een "relatief kortstondige" verstoring zal gaan. Wel merkte Best Buy op dat er veel onzekerheid is over de virusuitbraak en het daarom lastig is de werkelijke impact in te schatten. Het aandeel daalde 4,7 procent.

Marriott International verwacht dat de corona-uitbraak de omzet in 2020 zal drukken.'s Werelds grootste hotelbedrijf liet woensdagavond weten dat de omzet dit jaar ongeveer 25 miljoen dollar per maand lager kan uitvallen dan de afgegeven outlook, ervan uitgaande dat de huidige lage bezettingsgraad in Azië aanhoudt. Het aandeel daalde donderdag 0,1 procent.

LAM Research introduceert een nieuwe droge fotolaktechnologie die de prestaties van Extreme UltraViolet, kortweg EUV, verbetert. Dit meldde de Amerikaanse halfgeleiderspecialist woensdag nabeurs in New York. LAM Research werkt samen met het Veldhovense ASML op het gebied van de nieuwe EUV technologie. LAM daalde donderdag 3,7 procent.

PayPal verwacht dat de corona-uitbraak ondanks een sterk kwartaal tot nu toe, wel impact zal hebben op de omzetgroei in het eerste kwartaal. Vermoedelijk komt de verwachte omzet daarom aan de onderkant uit van een eerder afgegeven bandbreedte van 4,78 miljard tot 4,84 miljard dollar. De verwachte winst per aandeel van tussen de 0,16 en 0,21 dollar en voorspelde aangepaste winst per aandeel van 0,76 tot 0,78 dollar blijven vooralsnog gehandhaafd. PayPal verloor 1,2 procent.

Tesla daalde donderdag 12,8 procent omdat de registraties voor elektrische voertuigen in China in januari met 46 procent zijn gedaald. Door het coronavirus lijkt de outlook ook zwak.

S&P 500 index             2.978,76 (-4,4%)
Dow Jones index          25.766,64 (-4,4%)
Nasdaq Composite          8.566,48 (-4,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag stevig lager.

Nikkei 225               20.990,45  (-4,4%)
Shanghai Composite       2.901,49 (-3,0%)
Hang Seng                26.045,21 (-2,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1000. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0995.

USD/JPY Yen   108,81
EUR/USD Euro  1,1000
EUR/JPY Yen   118,69

MACRO-AGENDA:
07:00 BASF - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
07:00 Munich Re - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
08:00 Rolls-Royce - Cijfers vierde kwartaal (VK)
13:00 Foot Locker - Cijfers vierde kwartaal (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:30 Werkloosheid - Januari (Jap)
00:50 Industriële productie - Januari vlpg. (Jap)
00:50 Detailhandelsverkopen - Januari (Jap)
06:30 Producentenprijzen - Januari (NL)
09:55 Werkloosheid - Januari (Dld)
08:45 Inflatie - Februari vlpg. (Fra)
11:00 Inflatie - Februari vlpg. (eur)
14:00 Inflatie - Februari vlpg. (Dld)
14:30 Persoonlijke inkomens en bestedingen - Januari (VS)
14:30 Groothandelsvoorraden - Januari (VS)
15:00 Economische groei - Vierde kwartaal (Bel)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Februari (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Februari def. (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium