beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen stevig lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op lagere opening.

IG voorziet een openingsverlies van 290 punten voor de Duitse DAX, een min van 131 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 138 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag toch weer weggezakt, nadat woensdag nog herstel optrad.  

"Hoe meer geld in het probleem wordt gepompt, hoe nerveuzer beleggers worden", volgens marktanalist David Madden van CMC. Beleggers zien ingrijpen vooral als teken van zwakte, zo lijkt het.

Volgens marktstrateeg Richard McGuire van Rabobank is de volatiliteit op de aandelenmarkten het gevolg van het getouwtrek tussen de impact van het virus en het optimisme over monetaire stimulering.

Analist Olivier d'Assier van Qontigo voorspelt dat dit nog wel even zo blijft. "Korte termijn beleggers kopen aandelen vanwege de verwachte monetaire maatregelen en medium- en langetermijn beleggers bouwen het risico juist af."

Op macro-economisch vlak was het donderdag rustig in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden donderdag onder druk. Marktanalist David Madden van CMC Markets wees op het feit dat de STOXX banking index inmiddels in een bear market is beland.

"Er is een risico dat het aantal slechte leningen in de komende maanden toeneemt terwijl de gezondheidscrisis [vanwege het coronavirus] de Europese economie schaadt", aldus Madden. "Door de negatieve depositorente van de ECB is het lastiger voor banken om te verdienen aan kredietverstrekking dus mocht de centrale bank de rente verder verlagen, wordt de situatie voor banken penibel.

Aandelen Commerzbank verhandelden donderdag op een dieptepunt en sloten 4,2 procent lager. Deutsche Bank leverde 3,1 procent in, ING verloor 3,6 procent en Société Générale daalde 5,8 procent.

Merck KGaA behaalde in het vierde kwartaal fors minder winst, maar de omzet nam wel toe. De Duitse farmaceut is positief over 2020 ondanks de verwachte impact van het coronavirus. Het aandeel won 0,3 procent.

Continental heeft in 2019 een hoger dan verwacht verlies gedraaid bij een licht hogere omzet. De bandenproducent verlaagde het dividend, waarop het aandeel donderdag 12,4 procent liet gaan.

Henkel had in 2019 last van winstdruk vanwege de teruglopende economische groei en extra investeringen, en is ook voor 2020 somber gestemd. De aandelenkoers van de maker van zeep en wasmiddelen sloot 5,2 procent lager.

Boskalis zag de cijfers over 2019 beloond met een koerswinst van 5,4 procent. Analisten van Kepler Cheuvreux waren te spreken over de orderinstroom.

Euro STOXX 50         3.363,58 (-1,7%)
STOXX Europe 600        380,76 (-1,4%)
DAX                  11.944,72 (-1,5%)
CAC 40                5.361,10 (-1,9%)
FTSE 100              6.705,43 (-1,6%)
SMI                  10.143,57 (-1,1%)
AEX                     552,54 (-0,9%)
BEL 20                3.544,83 (-1,5%)
FTSE MIB             21.554,88 (-1,8%)
IBEX 35               8.683,00 (-2,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting ook weer lager.

De economische impact van het coronavirus blijft de gemoederen bezig houden en na het stevige herstel op de Amerikaanse beurzen woensdag, deden beleggers donderdag toch weer een flinke stap terug.

"Nieuws rond het coronavirus blijft de belangrijkste drijfveer voor de aandelenmarkten", aldus Tom Essaye van The Sevens Report. "Elk bericht over Amerikaanse of mondiale stimuleringsmaatregelen vormt staartwind voor aandelen en nieuws over een snellere verspreiding van het virus duidelijk een tegenwind."

Volgens de analist is het ook niet vreemd dat beleggers donderdag zo terughoudend waren, gezien de rally van woensdag.

Het Internationaal Monetair Fonds maakte donderdag bekend dat men op een lagere groei rekent vanwege de corona-uitbraak. De Amerikaanse economie groeit dit jaar met 1,7 procent in plaats van 1,9 procent, voorspelt het IMF, en blijft volgend jaar ook staan op 1,7 procent.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 3.000 aanvragen tot een totaal van 216.000.

Tevens werd bekend dat de arbeidsproductiviteit in de VS in het vierde kwartaal is toegenomen met 1,2 procent, terwijl de arbeidskosten met 0,9 procent stegen.

Verder daalden de Amerikaanse fabrieksorders in januari met 0,5 procent, waar een afname met 0,1 procent was voorzien.

De OPEC heeft donderdag voorgesteld om nog eens 1,5 miljoen vaten per dag minder te gaan produceren. Het kartel zal hiervan 1,0 miljoen vaten voor zijn rekening nemen en de partnerlanden moeten hun productie met de resterende 0,5 miljoen vaten verlagen.  Momenteel worden er dagelijks al 1,2 miljoen vaten olie minder geproduceerd.

Vrijdag vergadert OPEC opnieuw, maar dan ook met de partnerlanden zoals Rusland, waarvan nog niet zeker is dat men akkoord gaat met het voorstel van de OPEC. Het kartel zou de aanvullende productieverlaging tot zeker eind dit jaar in stand willen houden, volgens de laatste berichten.

Bedrijfsnieuws
 
Kroger boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 327 miljoen dollar en een aangepaste winst per aandeel van 0,57 dollar. Vooraf door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een winst van 0,55 dollar per aandeel. Volgens de supermarktketen is de mogelijke impact van het coronavirus nog niet in te schatten. Het aandeel steeg 8,1 procent.

Zoom Video steeg 7,0 procent. De specialist in videoconferenties en externe vergaderdiensten meldde over het afgelopen kwartaal een 78 procent hogere omzet.

HP heeft het ongevraagde overnamebod van printerfabrikant Xerox afgewezen. HP verloor 0,3 procent. Xerox leverde 5,9 procent in.

American Eagle Outfitters verloor 7,9 procent. Het kledingbedrijf rapporteerde woensdag nabeurs een winstdaling over het afgelopen kwartaal die zwaarder woog dan een beter dan verwachte omzetontwikkeling.

United Airlines daalde 13,3 procent. De luchtvaartmaatschappij gaat het aantal binnenlandse en internationale vluchten verminderen, vanwege dalende boekingen door de angst voor het coronavirus.

Sectorgenoot Southwest Airlines meldde donderdag dat er meer annuleringen zijn door het coronavirus. Het aandeel daalde 3,6 procent. Ook de aandelen van andere luchtvaartmaatschappijen, zoals American Airlines en Delta Air Lines, stonden donderdag onder druk, met verliezen van gemiddeld zo'n 10 procent.

Ook aandelen van uitbaters van cruiseschepen verloren donderdag flink terrein. Royal Caribbean daalde 16,3 procent en Carnival 14,2 procent.

S&P 500 index             3.023,94 (-3,4%)
Dow Jones index          26.121,28 (-3,6%)
Nasdaq Composite          8.738,60 (-3,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie lager.

Nikkei 225               20.680,82  (-3,0%)
Shanghai Composite        3.044,10 (-0,9%)
Hang Seng                26.103,25 (-2,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1229. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1225.

USD/JPY Yen   105,80
EUR/USD Euro  1,1229
EUR/JPY Yen   118,85

MACRO-AGENDA:
08:00 Fabrieksorders - Januari (Dld)
14:30 Handelsbalans - Februari (VS)
14:30 Banenrapport - Februari (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 EssilorLuxottica - Cijfers vierde kwartaal (Fra)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG