beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street beperkt schade enigszins na eindsprint

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag lager geëindigd maar liep een deel van de verliezen van eerder op de dag wel in richting het slot. De S&P 500 verloor uiteindelijk 1,7 procent tot 2.972 punten. De Nasdaq daalde 1,9 procent op 8.576 punten en de Dow Jones index ging 1,0 procent lager op een slot van 25.865 punten.

Een sterk Amerikaans banenrapport bood beleggers in New York vrijdag geen houvast. De banengroei in de VS van 273.000 stuks in februari was weliswaar een stuk hoger dan verwacht, maar bevat nog geen enkel zichtbaar effect van het coronavirus, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

"Om daar meer inzicht in te krijgen moet nog even gewacht worden op het rapport over maart", zo gaf Marey aan. 

Nadat diverse centrale banken, waaronder de Federal Reserve, deze week de rente verlaagden om de economische schade door het coronavirus te beperken, kijken beleggers nu vooral naar economische stimulering door overheden. Het Amerikaanse Congres ging donderdag akkoord met ongeveer 8 miljard dollar aan noodfinanciering.

Volgens marktstrateeg Sophie Huynh van Société Générale kunnen ontwikkelde economieën een zogenaamd 'zwarte zwaan'- scenario steeds minder opvangen en rekenen beleggers daarom op maatregelen.

Vanwege de zorgen over het coronavirus zochten beleggers deze week vooral veilige beleggingen op als staatsobligaties. Hierdoor zakte de Amerikaanse tienjaarsrente naar een dieptepunt. Dit kan problemen opleveren voor de Fed, waarschuwde Boston Fed voorzitter Eric Rosengren vrijdag. Omdat de rentes dalen, zou een eventueel opkoopprogramma zoals de centrale bank uitvoerde tijdens de financiële crisis, nu veel minder effectief zijn.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het Amerikaanse handelstekort in januari is uitgekomen op 45,34 miljard dollar, terwijl een tekort van 46 miljard dollar werd verwacht. Een maand eerder bedroeg het tekort nog 48,6 miljard dollar. De import daalde in een hoger tempo dan de export.

De groothandelsvoorraden daalden in januari met 0,4 procent, waar een afname met 0,2 procent werd voorzien. Het consumentenkrediet in de VS nam in januari minder hard toe dan in december.

Olie werd vrijdag ruim 10 procent goedkoper, de sterkste eendaagse daling in ruim vijf jaar. Brent-olie daalde ruim 9 procent, wat de sterkste eendaagse daling markeerde in meer dan tien jaar.

De OPEC wilde een extra productieverlaging van 1,5 miljoen vaten per dag maar Rusland lag dwars, waardoor er geen akkoord werd bereikt. Dit brengt ook de olie-alliantie tussen het kartel en Moskou in gevaar. 

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1312. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1230.

Bedrijfsnieuws

De lagere olieprijzen hielpen Amerikaanse luchtvaartaandelen vrijdag een handje. United Airlines won 1,0 procent en Delta Air Lines 2,0 procent. 

Uitbaters van cruiseschepen stonden opnieuw onder druk. Royal Caribbean verloor 1,2 procent en Carnival 2,6 procent.

Omdat de luchtvaartsector en toeristische branche last hebben van het coronavirus, zou de regering Trump belastingvoordelen overwegen om zwaar geraakte bedrijven in deze sectoren tegemoet te komen, meldden bronnen vrijdag.

Volgens Starbucks betekent het coronavirus miljoen dollars aan gemiste inkomsten in China. De koffiereus is van plan de opening van nieuwe koffiezaken uit te stellen. Het aandeel eindigde 1,1 procent in het rood.

De verkoop in de winkels van Costco is toegenomen, mede omdat consumenten vanwege het coronavirus zijn beginnen te hamsteren. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Gap heeft Sonia Syngal als nieuwe CEO benoemd. Ze zal op 23 maart aantreden. Het aandeel daalde vrijdag 1,1 procent.

Ook NXP Semiconductors is van plan een nieuwe topman aan te stellen in de persoon van Kurt Sievers. Hij is sinds 1995 werkzaam bij NXP en volgt CEO Richard Clemmer op. Die zwaait sinds 2009 de scepter bij het Eindhovense bedrijf met een notering aan de Nasdaq. Het aandeel verloor vrijdag 3,1 procent in de techindex.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Vochtprobleem drijft Alfen in het nauw 02 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen