beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen fors onderuit

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur fors lager, door de sterke daling van de olieprijs en de toenemende verspreiding van het coronavirus.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 6,2 procent tot 344,03 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 6,9 procent op 10.750,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 6,9 procent op 4.790,11 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 6,2 procent lager op 6.060,89 punten.

De olieprijs noteerde maandagochtend rond het middaguur 21,4 procent lager en trok in zijn kielzog de aandelenmarkten mee, vanwege het vooruitzicht dat de reeds door het coronavirus verzwakte wereldeconomie weldra overspoeld zal worden met olie uit Saoedi-Arabië.

Dit weekend implodeerde de olieprijs, nadat afgelopen week OPEC en Rusland niet tot een nieuw akkoord kwamen om de olieproductie verder in te perken. Saoedi-Arabië is van plan de olieproductie vanaf april op te voeren tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag ondanks de recente druk op de vraag vanwege het coronavirus.

Analist Stephen Innes van AxiCorp sprak van een volledige pandemonium. "De 'shock and awe strategie' van de Saoedi's luidt een periode van radicale onzekerheid in voor de oliemarkt", zei de analist.

Analist Hans van Cleef van ABN AMRO merkte echter op dat de olieprijs vanaf het huidige niveau niet heel veel meer zal dalen. "Wij verwachten dat de OPEC alsnog met haar partners in gesprek gaat om tot een soort akkoord te komen", zei Van Cleef.

Een tweede punt van focus is en blijft de aanhoudende stijging in Europa van het aantal besmettingen met het coronavirus. In Duitsland zijn er 1.040 besmettingen. In Frankrijk gaat het om 1.209 gevallen. Verder zijn er 273 meldingen in het Verenigd Koninkrijk. Spanje kent 673 gevallen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder 200 in België en 265 in Nederland. Met name in Italië loopt het aantal besmettingen hard op, ondanks maatregelen van Rome om de uitbraak in te dammen. In Italië zijn er nu 7.375 besmettingen gemeld.

Op macro-economisch vlak kwam uit Duitsland het nieuws dat de export in januari gelijk was aan de voorgaande maand, terwijl de import met 0,5 procent steeg. De Duitse handelsbalans kwam uit op een handelsoverschot van 18,5 miljard euro. Tevens werd bekend dat de Duitse productie in januari op maandbasis met 3,0 procent is gestegen, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 1,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1425. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1291 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1285 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De verliezen worden maandag breed gedragen. Vooral financiële waarden en aandelen gerelateerd aan grondstoffen hebben het uitzonderlijk moeilijk.
 
In Duitsland staan alle hoofdaandelen rond het middaguur op verlies. Deutsche Bank ging daarbij het hardst onderuit met een verlies van 12,1 procent, gevolgd door Daimler en Bayer met verliezen van respectievelijk 10,1 procent en 8,5 procent. Beiersdorf levert het minste in, maar noteert nog altijd 2,8 procent lager.

De Franse beurs liet een zelfde beeld zien. Oliedienstverlener Technip daalt het sterkst met een verlies van 18,3 procent, ArcelorMittal volgde met een verlies van 13,4 procent, terwijl Societé Generale 12,9 procent inleverde. Pernod Ricard en Danone wisten de verliezen te beperken met een daling van elk 3,8 procent.

Ook in London stond geen enkel hoofdaandeel in de plus. Met name de energie- en grondstoffenaandelen bungelden onderaan. BP verloor 16,9 procent, terwijl Shell 13,0 procent daalde. Mijnbouwer BHP verloor 13,4 procent en terwijl Anglo American 9,4 procent lager noteerde.

Futures Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een fors lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 4,9 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,7 procent lager op 2.972,37 punten. De Dow Jones index eindigde 1,0 procent in het rood op 25.864,78 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,9 procent tot 8.575,62 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: EC

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen