beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street hard onderuit door kelderende olieprijs en virusangst

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is maandag diep in het rood geëindigd. De S&P 500 verloor 7,6 procent op een slot van 2.747 punten. De Dow Jones index leverde 7,7 procent in op 23.864 punten en de Nasdaq daalde 7,3 procent tot 7.951 punten.

De Amerikaanse handel begon maandag met vertraging omdat de S&P index bij opening al met 7 procent onderuit ging. Dit zorgde voor een zogeheten 'circuit breaker' om te voorkomen dat aandelen in de index te hard zouden dalen. 

"Het coronavirus is een ongekend mondiaal probleem voor beleggers", volgens vermogensbeheerder Paul O'Connor van Janus Henderson Investors, wijzend op de onduidelijkheid over het virus zelf, maar vooral ook de mogelijke economische impact en de (beleids)maatregelen die worden genomen. En de ontstane shock op de oliemarkt zorgt voor nog meer onzekerheid, aldus O'Connor.

"Eén ding is zeker, de markten zijn volledig in paniek", concludeerde de marktvorser.

Een dreigende prijzenoorlog op de oliemarkt veroorzaakte maandag de meeste chaos op de aandelenmarkten. Saoedi-Arabië maakte dit weekend bekend de olieproductie flink op te voeren vanaf april. Ook de prijzen worden volgende maand verlaagd. 

In reactie kelderden de olieprijzen tot het laagste niveau in vier jaar. Op een settlement van 31,13 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 25 procent minder waard. Dit was de sterkste eendaagse daling sinds 1991. Brent verloor 24 procent aan waarde.

Het Internationaal Energieagentschap zei maandag in haar maandrapport dat de uitbraak van het coronavirus in China en de verspreidingen vervolgens over de hele wereld, de vraag naar olie drukt. Daarom verlaagde het IEA de ramingen voor de vraag naar olie in 2020.

Ondertussen houdt de toenemende verspreiding van het coronavirus wereldwijd beleggers voortdurend bezig. Vorige week greep de Federal Reserve in met een renteverlaging maar dat stelde de Amerikaanse markten niet gerust.
 
De Fed leende maandag 113 miljard dollar uit aan banken, hetgeen dinsdag weer moet worden afgelost. De Amerikaanse centrale bank pompt vrijwel dagelijks geld in het financiële systeem vanwege krapte op de markt voor een bepaald type kortetermijnfinanciering, de zogeheten repurchase agreements of 'repo's'. Banken en hedgefunds gebruiken dit soort korte leningen om hun dagelijkse handelsactiviteiten te financieren.

Ook de regering Trump overweegt een aantal maatregelen om de economische impact van het virus het hoofd te bieden, meldde The Wall Street Journal maandagavond.

Ondertussen zoeken beleggers hun heil in Amerikaanse staatsobligaties, met ultralage yields tot gevolg. De tienjaarsrente in de VS noteerde maandagavond 24 procent lager op 0,58 procent.

De euro/dollar noteerde maanagavond op 1,1461. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1403.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil en Chevron noteerden maandag respectievelijk 12,2 en 15,4 procent lager door de dalende olieprijzen. Oliedienstverlener Halliburton leverde zelfs 37,5 procent in.  

Boeing ziet zich opnieuw geconfronteerd met mogelijke vertragingen bij de herintroductie van zijn 737 MAX vliegtuigen. Dit meldde The Wall Street Journal maandag op basis van ingewijden. Het aandeel verloor 13,4 procent.

Ook financiële waarden stonden in New York stevig onder druk. Goldman Sachs daalde 10,4 procent, Morgan Stanley 10,9 procent, Bank of America zelfs 15,6 procent en JPMorgan 13,7 procent.

Uitbaters van cruiseschepen Royal Caribbean en Carnival stonden respectievelijk 25,8 en 19,9 procent lager. Luchtvaartaandelen als Delta Air Lines, American en United Airlines hielden de schade dankzij de lage olieprijzen beperkter, met verliezen van 5 tot 10 procent.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium