beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Flinke koersval voor Europese beurzen

(ABM FN) De Europese beurzen hebben donderdag opnieuw een forse duik gemaakt, vanwege aanhoudende zorgen over het coronavirus en een Amerikaans vliegverbod.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot maar liefst 11,5 procent lager op 294,93 punten. De Duitse DAX liet een min zien van 12,2 procent op 9.161,13 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 12,3 procent met een stand van 4.044,26 punten. De Britse FTSE zakte donderdag 10,9 procent naar 5.237,48 punten.

"Het was opnieuw een verschrikkelijke dag voor de aandelenmarkten, waarbij de zorgen over het coronavirus blijven toenemen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.  

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde een ban aan voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, in een poging het coronavirus in te dammen. De ban duurt dertig dagen en start op vrijdag. Goederenvluchten blijven gewoon doorgaan.

"Dit zette de toon", aldus Madden. Aangekondigde maatregelen door de Europese Centrale Bank wisten daarbij niet te overtuigen. "Beleggers bleven op de verkoopknop drukken."

De beurzen zakten zelfs verder weg na het rentebesluit van de Europese centrale bank. De ECB hield de depositorente ongemoeid op 0,50 procent negatief, terwijl alom door analisten werd gerekend op een verlaging. De belangrijkste rente bleef ook onaangeroerd, op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent.

Hoewel de rente dan niet werd aangepast, kondigde de centrale bank wel andere maatregelen aan.

En die set maatregelen noemde econoom Elwin de Groot van Rabobank "een best pakket". Deze zijn volgens de econoom duidelijk sterk gericht op het loodsen van bedrijven door een crisisperiode. "Er is geen financiële crisis, maar een crisis in de reële economie, en daarvoor is liquiditeit nodig." .

Zo zal de ECB tot het einde van dit jaar voor een extra 120 miljard euro aan obligaties opkopen. Sinds 1 november koopt de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties op.

Voorzitter Christine Lagarde zei in een vraaggesprek dat de ECB er niet is om de renteverschillen, de zogeheten spreads, tussen de verschillende eurolanden te sluiten. "Dit werd door de markt niet goed opgepakt en de beurzen doken verder in het rood", aldus Madden.

Volgens Madden van CMC Markets kijken beleggers nu vooral uit naar maandag, wanneer de eurogroep bij elkaar komt.

Van de eurozone verscheen vandaag de industriële productie over januari. Dat bleek een stijging van 2,3 procent, wat beduidend beter was dan de verwachte plus van 1,3 procent.

Olie noteerde donderdag weer flink lager met verliezen tot 8 procent. 

De euro/dollar noteerde op 1,1155. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1314 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1274 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Het Duitse RWE heeft het operationeel resultaat afgelopen boekjaar zien toenemen. Het nutsbedrijf stelde donderdag een dividend over 2019 voor van 0,80 euro per aandeel. Over 2020 verwacht de onderneming een dividend uit te keren van 0,85 euro per aandeel. Tot aan 2022 wil het bedrijf netto 5 miljard euro investeren in relatief schone energiebronnen. Het aandeel RWE daalde donderdag 17,3 procent.

De Amerikaanse ban voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten zorgen voor flinke verliezen voor Europese luchtvaartmaatschappijen als Norwegian Air Shuttle, Lufthansa, Air France, International Consolidated Airlines Group en Ryanair. De verliezen bedroegen tussen de 7 en 17 procent.  

De Britse bioscoopketen Cineworld Group verloor circa een kwart van zijn waarde na jaarcijfers en een waarschuwing over de gevolgen van de coronacrisis. Het Belgische Kinepolis leverde 15,6 procent in.

Financials bleken ook opnieuw de kop van Jut met verliezen van circa 20 procent voor ING, ABN AMRO en Aegon. Deutsche Bank verloor 18,4 procent, Credit Agricole 16,5 procent en UniCredit 13,4 procent. Het Britse Barclays verloor 17,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 8,1 procent lager op 2.520,23 punten. De Dow Jones index daalde 8,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 7,8 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen