beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen voorzichtig

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een voorzichtige opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 28 punten voor de Duitse DAX, een plus van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 179 punten voor de Britse FTSE 100.

"Het was opnieuw een verschrikkelijke dag voor de aandelenmarkten, waarbij de zorgen over het coronavirus blijven toenemen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.  

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde een ban aan voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, in een poging het coronavirus in te dammen. De ban duurt dertig dagen en start op vrijdag. Goederenvluchten blijven gewoon doorgaan.

"Dit zette de toon", aldus Madden. Aangekondigde maatregelen door de Europese Centrale Bank wisten daarbij niet te overtuigen. "Beleggers bleven op de verkoopknop drukken."

De beurzen zakten zelfs verder weg na het rentebesluit van de Europese centrale bank. De ECB hield de depositorente ongemoeid op 0,50 procent negatief, terwijl alom door analisten werd gerekend op een verlaging. De belangrijkste rente bleef ook onaangeroerd, op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent.

Hoewel de rente dan niet werd aangepast, kondigde de centrale bank wel andere maatregelen aan.

En die set maatregelen noemde econoom Elwin de Groot van Rabobank "een best pakket". Deze zijn volgens de econoom duidelijk sterk gericht op het loodsen van bedrijven door een crisisperiode. "Er is geen financiële crisis, maar een crisis in de reële economie, en daarvoor is liquiditeit nodig." .

Zo zal de ECB tot het einde van dit jaar voor een extra 120 miljard euro aan obligaties opkopen. Sinds 1 november koopt de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties op.

Voorzitter Christine Lagarde zei in een vraaggesprek dat de ECB er niet is om de renteverschillen, de zogeheten spreads, tussen de verschillende eurolanden te sluiten. "Dit werd door de markt niet goed opgepakt en de beurzen doken verder in het rood", aldus Madden.

Volgens Madden van CMC Markets kijken beleggers nu vooral uit naar maandag, wanneer de eurogroep bij elkaar komt.

Van de eurozone verscheen vandaag de industriële productie over januari. Dat bleek een stijging van 2,3 procent, wat beduidend beter was dan de verwachte plus van 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Het Duitse RWE heeft het operationeel resultaat afgelopen boekjaar zien toenemen. Het nutsbedrijf stelde donderdag een dividend over 2019 voor van 0,80 euro per aandeel. Over 2020 verwacht de onderneming een dividend uit te keren van 0,85 euro per aandeel. Tot aan 2022 wil het bedrijf netto 5 miljard euro investeren in relatief schone energiebronnen. Het aandeel RWE daalde donderdag 17,3 procent.

De Amerikaanse ban voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten zorgen voor flinke verliezen voor Europese luchtvaartmaatschappijen als Norwegian Air Shuttle, Lufthansa, Air France, International Consolidated Airlines Group en Ryanair. De verliezen bedroegen tussen de 7 en 17 procent.  

De Britse bioscoopketen Cineworld Group verloor circa een kwart van zijn waarde na jaarcijfers en een waarschuwing over de gevolgen van de coronacrisis. Het Belgische Kinepolis leverde 15,6 procent in.

Financials bleken ook opnieuw de kop van Jut met verliezen van circa 20 procent voor ING, ABN AMRO en Aegon. Deutsche Bank verloor 18,4 procent, Credit Agricole 16,5 procent en UniCredit 13,4 procent. Het Britse Barclays verloor 17,3 procent.

Euro STOXX 50          2.546,84 (-12,4%)
STOXX Europe 600       294,93 (-11,5%)
DAX                           9.160,70 (-12,2%)
CAC 40                        4.044,26 (-12,3%)
FTSE 100                    5.234,00 (-10,9%)
SMI                               8.150,00 (-11,0%)
AEX                                 432,10 (-10,8%)
BEL 20                        2.723,90 (-13,5%)
FTSE MIB                 14.949,50 (-16,6%)
IBEX 35                       6.350,00 (-14,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag hoger.

Amerikaanse aandelenmarkten hadden het ook donderdag zwaar te verduren. Het Amerikaans reisverbod zorgde er voor dat de zorgen over de economische impact van het coronavirus toenamen. Wel veerde markt halverwege de handelsdag fors op nadat de Fed bekend maakte dat er nog meer liquiditeit in de markt gepompt gaat worden. De opleving was echter van korte duur.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het vliegverkeer vanuit Europa naar de VS voor dertig dagen vrijwel geheel stilgelegd, met ingang van vrijdag. Dit leidde tot hernieuwde speculatie over de mate waarin bedrijven zullen worden geraakt door de coronapandemie.

De toespraak van de president bevatte ook plannen voor economische stimulering en financiële steun voor mensen die ziek worden, in quarantaine zijn geplaatst of zorgen voor anderen in verband met het coronavirus. Er komen goedkope noodleningen voor bedrijven en sommige mensen en bedrijven mogen hun belastingen later betalen.

"Beleggers waren teleurgesteld dat Trump niet duidelijk uiteen heeft gezet hoe hij van plan is het economisch stimuleringspakket uit te rollen", aldus Takeo Kamai van CLSA Securities Japan Co.

Portefeuillebeheerder Daryl Liew gaf aan dat markten negatief reageerden op 'drastische inperkingsstrategieën. "De economische activiteit en bedrijfsactiviteiten zullen waarschijnlijk geschaad worden."

De New York Fed zal nog meer liquiditeit in de markt pompen. Dit maakte de lokale centrale bank donderdag bekend. Woensdag verhoogde de Fed al de bedragen en de looptijden, en deed dit donderdag nog eens.

Vandaag zei de centrale bank 500 miljard dollar beschikbaar te stellen voor een periode van drie maanden, zowel op donderdag als vrijdag. En daarnaast komt er voor de rest van de maand nog eens wekelijks een bedrag van 500 miljard dollar beschikbaar voor periodes van één of drie maanden.

De interventies van de Fed komen doordat marktpartijen zich de afgelopen dagen zorgen hebben gemaakt over de verhandelbaarheid van de treasuries.

De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,48 dollar lager, of 4,5 procent, op 31,50 dollar.

Bedrijfsnieuws

Vliegtuigbouwer Boeing deed het woensdag bijzonder slecht. Het aandeel verloor gisteren al 18 procent en ging donderdag nog eens 18,1 procent onderuit. Het bedrijf nam stappen om zijn liquiditeit veilig te stellen en dat alarmeerde beleggers.

United Airlines leverde 24,9 procent in en Delta Air Lines 21,0 procent.

Olieconcern ExxonMobil verloor 11,4 procent, Chevron dik 8,0 procent.

Royal Caribbian Cruises en Norwegian Cruise Line behoorden tot de grootste dalers met verliezen van 31,8 tot 35,6 procent.

S&P 500 index                   2.480,64 (-9,5%)
Dow Jones index            21.200,62 (-10,0%)
Nasdaq Composite           7.201,80 (-9,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het rood.

Nikkei 225                     17.864,30 (-3,8%)
Shanghai Composite      2.907,49 (-0,6%)
Hang Seng                    23.941,58 (-1,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1201. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1177 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1091 op de borden.

USD/JPY Yen   105,61
EUR/USD Euro  1,1201
EUR/JPY Yen   118,25

MACRO-AGENDA:
06:30 Omzet detailhandel - Januari (NL)
06:30 Internationale handel - Januari (NL)
08:00 Inflatie - Februari def. (Dld)
08:45 Inflatie - Februari def. (Fra)
13:30 Importprijzen - Februari (VS)
15:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Maart vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Sif Holding - Cijfers vierde kwartaal
00:00 SnowWorld - Jaarvergadering

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium