beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen sluiten flink lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het rood geëindigd. De stevige verliezen die een groot deel van de dag op de koersenborden stonden, werden wel deels weggewerkt door een late beweging omhoog. De Stoxx Europe 600 sloot uiteindelijk 4,9 procent in het rood op 284,63 punten, de Duitse DAX daalde 5,3 procent tot 8.742,25 punten en de Franse CAC 40 sloot 5,8 procent in de min op 3.881,46 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 4 procent lager op 5.151,08 punten.

"De aandelenmarkten noteerden opnieuw stevig in het rood omdat de zorgen over het coronavirus aanhouden", aldus marktanalist David Madden, die ook zag dat de indexen richting het slot iets herstelden.

Volgens hem dient de onverwachte renteverlaging van de Federal Reserve zondag als een waarschuwing voor de markten. "Het wekt de indruk dat de Fed nerveus is", aldus Madden.

Een golf van nieuwe coronavirusbesmettingen in Europa heeft regeringen van de grootste economieën afgelopen weekeinde gedwongen strengere maatregelen te nemen, waaronder het inperken van de bewegingsvrijheid van burgers en de sluiting van horeca en alle niet essentiële winkels.

De gezondheidscrisis is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Europa zo ernstig geworden, dat het continent wordt beschouwd als het nieuwe epicentrum van de pandemie. Wereldwijd zijn nu zo'n 175.000 mensen besmet.

Niet alleen centrale banken grijpen in. Het Internationaal Monetair Fonds zei maandag dat men in totaal 1 biljoen dollar aan noodkrediet in kan zetten om landen te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie en de detailhandelsverkopen in China in de gecombineerde maanden januari en februari fors zijn gedaald, met respectievelijk 13,5 en 20,5 procent.

"Beleggers vrezen dat de economieën in Europa hetzelfde lot wacht in de komende maanden", aldus Madden.
 
De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1161.

Olie werd maandag 7 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

De verliezen op de Europese beurzen waren maandag breed gedragen. Financials en energie-aandelen leverden in, net als aandelen van bedrijven in de reisbranche en luchtvaartsector.

In Londen ging TUI onderuit met een koersverlies van 12,7 procent, nadat de reisorganisatie de meeste reizen moest annuleren vanwege de corona-uitbraak.

Air France-KLM meldde in de komende dagen het aantal vluchten significant terug te gaan schroeven, waardoor de capaciteit mogelijk 70 tot 90 procent zal dalen. Air France-KLM sloot maandag 10,1 procent lager. Deutsche Lufthansa verloor 7,9 procent en easyJet daalde 19,3 procent.

Lufthansa zal het dividend schrappen, meldde de maatschappij zaterdag. De Europese luchtvaart staat volgens sectorgenoot easyJet voor een onzekere toekomst. "Het is duidelijk dat gecoördineerde overheidssteun nodig is om ervoor te zorgen dat de industrie overleeft en kan blijven opereren als de crisis voorbij is."

H&M verloor 10,7 procent. De Zweedse retailketen zei dat de Chinese omzet van een stijging met 27 procent tot 23 januari is omgeslagen naar een daling van 24 procent in de periode tot en met 29 februari. Hoewel de verkoop in China geleidelijk lijkt te herstellen, ziet het modeconcern zich nu geconfronteerd met problemen in Europa, waar steeds meer winkels tijdelijk worden gesloten.

Aandelen van supermarkten waren maandag wel in trek, omdat consumenten aan het hamsteren slaan vanwege de corona-uitbraak.

Sainsbury steeg 0,5 procent, Ocado won 4,2 procent en Albert Heijn-moeder Ahold Delhaize ging 1,1 procent omhoog.

Uitgaansgelegenheden en bioscopen hadden het daarentegen moeilijk, nu Europese landen steeds meer op slot gaan. Cineworld daalde 15,1 procent, Kinepolis verloor 14 procent.  

Tussenstanden Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gingen maandag rond het Europese slot stevig onderuit, met verliezen tot 8 procent.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium