beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen maandag af op een rode opening, nadat de Amerikaanse senaat niet akkoord is gegaan met een reddingsplan voor de coronacrisis.

IG voorziet een openingsverlies van 450 punten voor de Duitse DAX, een min van 196 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 255 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger het weekend ingegaan. "Centrale banken en overheden injecteren geld vanwege de gezondheidscrisis en dat lijkt te gaan beklijven, waardoor aandelen stijgen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Norges Bank heeft vrijdag de rente stevig verlaagd, van 1,00 naar 0,25 procent. De bank verlaagde vorige week de rente ook al, maar oordeelde vrijdag dat de situatie in de Noorse economie is blijven verslechteren. Eerder deze week kwamen de ECB en Bank of England al met extra maatregelen.

Duitsland publiceerde vrijdag de producentenprijzen over februari die op jaarbasis een daling lieten zien van 0,1 procent en op maandbasis een afname met 0,4 procent.
 
Bedrijfsnieuws

Grandvision heeft zijn outlook van een minimale groei van de omzet- en het bedrijfsresultaat van vijf procent voor 2020 losgelaten. De overname door EssilorLuxottica staat echter niet op losse schroeven. De koers van het aandeel steeg vrijdag liefst 28,9 procent. EssilorLuxottica won 5,6 procent.

De huidige topman van Siemens Joe Kaeser maakt begin volgend jaar plaats voor de huidige vice-CEO Roland Busch. De koers van het aandeel Siemens steeg vrijdag 10 procent.

Kepler Cheuvreux heeft Unibail-Rodamco-Westfield van zijn favorietenlijst gehaald. RBC noemde Unibail juist koopwaardig, met een koersdoel van 88,00 euro. Het aandeel werd 13,1 procent duurder.

Aandelen Marks & Spencer verloren 7,0 procent nadat de Britse retailer waarschuwde dat de winst mogelijk aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, of deze zelfs niet haalt. Sinds de coronacrisis is verergerd, ziet het bedrijf een terugloop in zijn winkels.  

Easyjet houdt vanaf aanstaande dinsdag het grootste deel van zijn vloot aan de grond vanwege de corona-uitbraak. Er wordt een minimaal vluchtschema met essentiële diensten op sommige routes behouden. Deze routes zullen voornamelijk naar, vanaf, en binnen het Verenigd Koninkrijk zijn, en maximaal 10 procent van de normale capaciteit in deze tijd van het jaar, aldus de Britse prijsvechter. Het aandeel steeg 18,3 procent.

Euro STOXX 50         2.548,50 (+3,9%)
STOXX Europe 600        293,04 (+1,8%)
DAX                   8.928,95 (+3,7%)
CAC 40                4.048,80 (+5,0%)
FTSE 100              5.190,78 (+0,8%)
SMI                   8.623,86 (-1,8%)
AEX                     431,98 (+2,2%)
BEL 20                2.771,49 (+5,1%)
FTSE MIB             15.731,85 (+1,7%)
IBEX 35               6.443,30 (+0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent maandag naar verwachting ook met verlies.

Vrijdag gingen de Amerikaanse indexen nog hoger van start, maar ze zakten behoorlijk weg toen de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, aankondigde dat werkenden vanaf nu zoveel mogelijk thuis moeten werken vanwege het coronavirus. 

In Californië en Illinois mogen inwoners alleen nog de straat op om boodschappen te doen en moeten ze voor de rest thuis blijven. De regering Trump kondigde aan dat het met buurland Mexico heeft afgesproken om niet-essentiële reizen tussen de twee landen voorlopig te verbieden.

De drie grote indexen beleefden de slechtste week sinds 2008 en analisten van Goldman Sachs berekenen dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal mogelijk met liefst 24 procent kan krimpen als gevolg van de corona-uitbraak.

Desondanks is het sentiment wel wat gekalmeerd, volgens marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors. "Alle maatregelen die centrale banken de afgelopen week hebben genomen, werken door in het [financiële] systeem en verbeteren de liquiditeit."

Amerikaanse macro-economische publicaties waren vrijdag schaars. De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in februari harder dan verwacht gestegen. De verkoop van bestaande woningen nam ten opzichte van januari met 6,5 procent toe naar een geannualiseerd aantal van 5,77 miljoen stuks. Economen rekenden vooraf gemiddeld op 5,5 miljoen woningen.

De olieprijs is vrijdag weer stevig gedaald. Op een settlement van 22,53 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,69 dollar of 10,6 procent minder waard. Op weekbasis verloor de olieprijs zo'n 29 procent. Nooit eerder daalde de olieprijs zoveel op weekbasis.

Bedrijfsnieuws

Tiffany & Co rapporteerde over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 1,66 dollar per aandeel op een omzet van 1,36 miljard dollar. Aangepast lag de winst per aandeel op 1,80 dollar. Analisten rekenden op een aangepaste nettowinst van 1,76 dollar per aandeel en een omzet van 1,36 miljard dollar. Het aandeel sloot 0,4 procent in de min.

JC Penney sloot 10,3 procent lager, omdat de Amerikaanse retailer de outlook voor het huidige boekjaar heeft ingetrokken en zijn geplande analistendag uitstelt vanwege het coronavirus. De warenhuisketen ging voor het huidige boekjaar in eerste instantie nog uit van een stijging van de aangepaste EBITDA met 5 tot 10 procent. De retailer voorzag al wel op vergelijkbare basis een omzetdaling van 3,5 tot 4,5 procent.

General Mills verloor 1,6 procent. Het concern meldde dat de distributie goed werkt, ondanks de sterke toename van de vraag als gevolg van het coronavirus. General Mills voegde eraan toe er vanuit te gaan dat dat zo zal blijven.

Snap won 6,6 procent, na een adviesverhoging van Wells Fargo. Hoewel het social mediabedrijf niet immuun is voor het coronavirus, verwachten de analisten dat Snap in vergelijking met sectorgenoten minder gehavend uit de crisis zal komen.

Zoom Video Communications profiteerde vrijdag van het feit dat steeds meer Amerikanen thuis moeten werken en de software van het bedrijf gebruiken voor teleconferenties. Het aandeel steeg 5,5 procent.

AT&T verloor 8,7 procent, nadat het telecombedrijf aankondigde het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 4 miljard dollar te annuleren.

S&P 500 index             2.304,92 (-4,3%)
Dow Jones index          19.173,98 (-4,6%)
Nasdaq Composite          6.879,52 (-3,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, waarbij de Japanse beurs na een lang weekend weer de deuren geopend heeft.

Nikkei 225               16.830,11  (+1,8%)
Shanghai Composite        2.681,63 (-2,3%)
Hang Seng                21.833.00 (-4,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,0749. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,0645.
 
USD/JPY Yen   109,91
EUR/USD Euro  1,0749
EUR/JPY Yen   118,13

MACRO-AGENDA:
13:30 Chicago Fed activiteitsindex - Februari (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Maart vlpg. (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG