Nieuws Buitenland

Minister Hoekstra beschouwt ESM als laatste redmiddel

(ABM FN-Dow Jones) Nederland vind het nog te vroeg om het Europees Stabiliteitsmechanisme, kortweg ESM, als laatste vangnet in te zetten met het oog op het coronavirus. Dit meldde minister van Financiën Wopke Hoekstra via Twitter.

De minister ziet het reddingsfonds als ‘the lender of last resort’.

"De combinatie van financiering en hervormingen maakte het [eerder] zo succesvol", zei hij. "Omdat we niet weten wat ons te wachten staan, vinden wij het verstandig om dit in ons arsenaal te houden en te gebruiken zoals bedoeld", voegde hij toe.

De minister zei tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën te pleiten voor gezamenlijke acties ter ondersteuning van de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven in verband met de coronacrisis. "We kunnen dit alleen samen doen", benadrukte de minister.

Hij onderstreepte tevens het belang van het Europese Stabiliteits en Groeipact, "omdat het helpt bij het opbouwen van buffers voor moeilijke tijden", aldus Hoekstra, eraan toevoegend dat een flexibele toepassing van de begrotingsafspraken in deze tijden logisch is.

Daarnaast zei hij dat het goed is dat de Europese Commissie meer geld toewijst aan corona-gerelateerde kwesties, maar dat er meer mogelijk en nodig is. "We hebben de Commissie gevraagd om met voorstellen te komen”, zei hij.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Rijksoverheid