beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op flink hoger slot

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel stevig in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 4,0 procent tot 2.545,14 punten, de Dow Jones index won 5,5 procent tot 21.824,04 punten en de Nasdaq noteerde 2,3 procent hoger op 165,32 punten.

Hoewel de markten wereldwijd in aanloop naar de goedkeuring van een Amerikaans economisch steunpakket ter waarde van 2000 miljard dollar positief gestemd waren, was de reactie in de markt aanvankelijk ingetogen nadat het pakket een fait accompli was.

De Amerikaanse aandelenmarkten zochten naar richting, ondanks het reddingspakket, vanwege de zorgen over de diepte van een volgens marktvolgers niet te vermijden recessie. Ondertussen loopt het dodental van de coronavirus-pandemie op en blijft het aantal infecties stijgen.
 
In de loop van de dag leek de markt echter te kiezen voor de weg naar boven.

"Dit is hoe dan ook een enorm stimuleringspakket. Eén ding dat het reddingspakket niet meer kan stoppen is de recessie die eraan komt. Maar het zal hopelijk de economische crisis vertragen en voorkomen dat het financiële systeem onderuit gaat", zei econoom James McCann van Aberdeen Standard Investments.

"Een herstel is op zijn vroegst pas in het vierde kwartaal te verwachten, maar dat gaat uit van het meest positieve scenario van de besmettingscurve", zei hoofdstrateeg Alicai Levine van BNY Mellon Investment Management.

Levine benadrukte dat er nog steeds onzekerheid bestaat over de ontwikkeling van het virus in de Verenigde Staten. Marktvolgers vrezen dat de verspreiding in de VS gelijk zal zijn aan die in de zwaarst getroffen landen zoals Italië en Spanje en niet zoals in Aziatische economieën zoals Zuid-Korea.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten bekend dat de orders voor duurzame goederen in februari flink zijn opgelopen. De orders stegen op maandbasis met 1,2 procent. Er was door economen gerekend op een afname.

Tevens werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week daalde met liefst 29,4 procent. 

Tot slot bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 20 maart zijn gestegen met 1,6 miljoen vaten tot 455,4 miljoen vaten. De olieprijs steeg woensdag meer dan 3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0874. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0811 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0787 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal cijfers geagendeerd. Voorbeurs verschijnen economische groeidata over het vierde kwartaal, de groothandelsvoorraden in februari en de wekelijkse steunaanvragen.

Bedrijfsnieuws

In de Dow30 noteerden vrijwel alle aandelen hoger. De verliezen van Walgreens Boots en Walmart van 2,7 en 3,0 procent vielen daarentegen op.

Aandelen als Dow Inc, Nike, United Technologie en Unitedhealth Group wonnen meer dan 10 procent. Boeing werd zelfs 28 procent duurder. Daarmee noteert het aandeel Boeing echter nog altijd ver onder de koers van begin dit jaar.

Facebook ziet een enorme stijging in het gebruik van zijn diensten vanwege het coronavirus, maar waarschuwde dat de toegenomen activiteiten niet leiden tot hogere opbrengsten. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Nike boekte in het afgelopen kwartaal minder winst, door hogere kosten en dito investeringen. De winst bedroeg 847 miljoen dollar, of 0,53 dollar per aandeel.  Een jaar eerder was dit nog 1,1 miljard dollar of 0,68 dollar per aandeel. Zowel de omzet als de winst viel hoger uit dan door analisten voorzien. Het aandeel steeg 12,1 procent.

Amazon.com beschuldigde het Pentagon ervan dat het de herziening van een enorme cloud-computing deal probeerde te manipuleren om de toekenning van het contract aan rivaal Microsoft te kunnen gunnen. Het aandeel Amazon daalde 0,7 procent en Microsoft werd 3,0 procent duurder.

Target trok de verwachtingen voor 2020 in vanwege de onzekerheid rond de impact van het coronavirus. Ook is besloten te stoppen met het inkopen van eigen aandelen. CFO Michael Fiddelke benadrukte hoe belangrijk een sterke balans in deze tijden is. Het aandeel daalde 4,6 procent.

Bombardier heeft vanwege het coronavirus de operaties in Canada stilgelegd en ook de outlook voor het hele jaar ingetrokken. 

Het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio tot 2021 zal flinke gevolgen hebben voor de mediagiganten Comcast en Discovery, waardoor de twee bedrijven dit jaar ten minste een miljard dollar aan advertenties mislopen. Comcast verloor 3,0 procent, maar Discovery werd 8,5 procent duurder.

Occidental heeft de salarissen voor zijn Amerikaanse werknemers tot 30 verlaagd in een poging om de kosten terug te brengen, volgens een interne e-mail die door The Wall Street Journal werd ingezien. Volgens Occidental zijn drastische ingrepen nodig om de sterke daling van de olieprijs op te vangen. Ook deed Occidental recent nog een flinke overname. Anadarko Petroleum werd voor 38 miljard dollar overgenomen en Occidental heeft daardoor nu een hoge schuld. Het aandeel steeg 14,6 procent.

Uber klaagde Los Angeles dinsdag aan, waardoor een meningsverschil tussen de twee partijen over het verzamelen van gegevens nu definitief lijkt geëscaleerd. Uber is fel gekant tegen een regel in LA die het delen van realtime data belemmert. Het aandeel noteerde 2,6 procent hoger.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News