Nieuws Buitenland

CPB rekent in extreem scenario op economische krimp van 8 procent

(ABM FN-Dow Jones) In het slechtste scenario zal de Nederlandse economie dit jaar met 7,7 procent krimpen door de impact van het coronavirus. Dit verwacht het Centraal Plan Bureau donderdag.

Het CPB schetst in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021.

In het meest positieve scenario, als de huidige beperkingen drie maanden duren, zal de economie dit jaar met 1,2 procent krimpen en loopt de werkloosheid licht op tot 4,0 procent. In 2021 zal er dan weer een groei zijn van 3,5 procent.

Als de beperkingen zes maanden of langer duren, krijgt de economie het zwaarder te verduren. In dat geval krimpt de economie dit jaar tot wel 7,7 procent, met volgend jaar een herstel van 20 tot 3,8 procent. De werkloosheid loopt in het ergste geval op naar 8,4 procent in 2021.

Als de coronacrisis en de beperkingen een jaar aanhouden, is er dit en volgend jaar een krimp van de economie van 7,3 en 2,7 procent. De werkloosheid stijgt dan naar meer dan 9 procent volgend jaar.

In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008 en 2009.

"Corona is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie", aldus directeur Pieter Hasekamp van het CBP.

"We weten nog niet hoelang de huidige maatregelen van kracht moeten blijven, en ook de precieze doorwerking op de economie kennen we niet, omdat dit soort maatregelen nog niet eerder zijn vertoond."

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News