Nieuws Buitenland

Beursblik: Amerikaanse werkloosheid circa 10 procent

(ABM FN-Dow Jones) De stijging van de wekelijkse steunaanvragen naar krap 3,3 miljoen lijkt te duiden op een werkloosheid van circa 10 procent. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

Marey keek voor dit percentage ook naar het aantal verlengde steunaanvragen dat in de week die eindigde op 14 maart uitkwam op 1,8 miljoen.
 
Als de eerst en verlengde steunaanvragen bij elkaar worden opgeteld en vervolgens worden gedeeld door het aantal verlengde aanvragen, rolt daar een factor 3 uit.

"Als je die factor als uitgangspunt neemt, lijkt de werkloosheid van de Verenigde Staten nu meer dan 10 procent te bedragen, afgezet tegen de 3,5 procent werkloosheid die over februari werd gemeld", aldus Marey.

Volgende week vrijdag wordt het banenrapport van de Verenigde Staten over maart gepubliceerd, maar Marey twijfelt of dit rapport wel een representatief beeld zal geven, omdat het rapport gebaseerd is op interviews met werkgevers die doorgaans halverwege de maand worden afgenomen. "Daarmee blijft een deel van de effecten op de arbeidsmarkt buiten beeld", aldus de analist.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News