beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een lagere opening, waarbij beleggers met name benieuwd zullen zijn naar het Amerikaanse banenrapport over maart. Ook sterke productiecijfers van Tesla in het eerste kwartaal kunnen vermoedelijk op aandacht rekenen.

In februari stond de werkloosheid in Amerika nog op 3,5 procent, voor staten maatregelen namen vanwege het coronavirus. Geraadpleegde analisten denken dat de werkloosheid in maart is gestegen naar 3,7 procent met een gemiddeld banenverlies van 100.000 stuks.

Dat is slechts een beperkte weergave van de gevolgen van COVID-19, omdat veel van de informatie in het rapport niet verder gaat dan de 12e dag van de maand.

IG voorziet een openingsverlies van 36 punten voor de Duitse DAX, een min van 24 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 47 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend licht hoger geëindigd.

"Het was een volatiele sessie in Europa, waarbij de aandelenmarkten vanochtend hoger gingen maar het positieve sentiment ontregeld raakte door de shockerende uitkeringscijfers in de VS", aldus marktanalist David Madden van CMC, die richting het slot weer een beweging omhoog zag, in het spoor van Wall Street.

Op macro-economisch vlak was het redelijk rustig in Europa. De producentenprijzen in de eurozone daalden in februari op maandbasis met 0,6 procent tegen een verwachte daling van 0,4 procent. Op jaarbasis was sprake van een afname met 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Oliewaarden profiteerden van de snel stijgende olieprijs. Royal Dutch Shell won 8,5 procent, BP 5,9 procent en Total 3,1 procent.

British Airways zal naar verwachting 36.000 medewerkers naar huis sturen, nu het luchtverkeer grotendeels stil ligt door de corona-uitbraak, meldden Britse media donderdag. Het aandeel van moederbedrijf International Consolidated Airlines verloor ruim een procent.

Rocket Internet heeft in 2019 de winst en omzet zien aantrekken, ondanks een volatiel jaar, maar door de coronacrisis is er een hoge mate van onzekerheid ontstaan voor de wereldeconomie dit jaar en dit zal ook een negatieve impact hebben op het netwerk van bedrijven in de komende maanden en kwartalen, aldus Rocket. Het aandeel daalde 2,5 procent.

Barclays heeft donderdag het advies voor Unilever verhoogd van Onderwogen naar Gelijkgewogen bij handhaving van het koersdoel op 50,00 euro. De koers van het aandeel steeg 1,7 procent.

Michelin heeft woensdagavond aangekondigd dat het dividend wordt verlaagd en dat de jaarvergadering achter gesloten deuren zal plaatsvinden in juni, terwijl het coronavirus rondwaart. Michelin zag zijn aandelenkoers een procent dalen.

De Deense brouwer Carlsberg heeft vanwege de corona-uitbraak de outlook voor 2020 ingetrokken. Verder gaf Carlsberg aan dat het de kosten terugbrengt en zijn kasstroom op peil probeert te houden. Daarbij benadrukte de bierreus dat het een sterke balans heeft met een schuldratio van 1,25 om deze situatie door te staan. Het aandeel daalde bijna 4 procent.

Euro STOXX 50         2.688,49 (+0,3%)
STOXX Europe 600        312,08 (+0,4%)
DAX                   9.570,82 (+0,3%)
CAC 40                4.220,96 (+0,3%)
FTSE 100              5.480,22 (+0,5%)
SMI                   9.270,96 (+1,1%)
AEX                     478,28 (+1,5%)
BEL 20                2.895,40 (+2,0%)
FTSE MIB             16.834,03 (+1,8%)
IBEX 35               6.574,10 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting stevig lager.

Wall Street is donderdag nog hoger gesloten. De focus lag op de immense stijging van de Amerikaanse steunaanvragen, die de impact van de coronacrisis onderstreept, en de fors hogere olieprijs en de hoop dat er snel een eind komt aan de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam in de week eindigend op 28 maart uit op 6.648.000 stuks, tegen een opwaarts herziene 3.307.000 in de week die eindigde op 21 maart. Dat is een stijging op weekbasis met meer dan 3,3 miljoen aanvragen.

Volgens econoom James McCann van Aberdeen Standard Investments zijn de cijfers om van te huilen. "We zijn nog maar aan het begin van de ontslagronde die het gevolg is van de lockdownmaatregelen in het land. Wanneer we kijken naar alle banen die direct of indirect in gevaar zijn door de maatregelen, dan beginnen de cijfers er zeer eng uit te zien", aldus McCann.

Volgens Bank of America kan het banenverlies in de VS oplopen naar 16 miljoen of zelfs 20 miljoen, wat het werkloosheidspercentage doet stijgen naar 15,6 procent. Zelfs in de crisisjaren 2007 tot 2009 was dit percentage niet zo hoog.

In februari stond de werkloosheid in Amerika op 3,5 procent. Vrijdag verschijnen banencijfers over maart, waarbij geraadpleegde analisten uitgaan van een stijging van de werkloosheid naar 3,7 procent en een gemiddeld banenverlies van 100.000 stuks. Dat is slechts een beperkte weergave van de gevolgen van COVID-19, omdat veel van de informatie in het rapport niet verder gaat dan de 12e dag van de maand.

Kijkend naar de Amerikaanse economie als geheel, voorspellen de economen van Bank of America momenteel een krimp in het eerste kwartaal van 7 procent op geannualiseerde basis, gevolgd door een forse krimp van zelfs 30 procent in het tweede kwartaal. Ook in het derde kwartaal zal de economie in de VS vermoedelijk nog krimpen, met een bescheiden 1 procent.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de economische activiteit in de regio New York in maart flink is gekrompen. De Amerikaanse fabrieksorders over februari bleven stabiel.

Een vat West Texas Intermediate olie werd 25 procent meer waard. De Amerikaanse president Trump heeft telefonisch contact gehad met de Saoedische kroonprins over een oplossing voor de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Trump verwacht dat de landen hun productie met 10 miljoen vaten zullen verlagen. Saoedi-Arabië wil nu een spoedvergadering van de OPEC+ beleggen, meldden staatsmedia in Riyad. Ook zou het land overwegen om de productie terug te schroeven tot onder de 9 miljoen vaten per dag, mits andere landen meedoen, meldden bronnen aan The Wall Street Journal.

Marktvolgers zijn evenwel sceptisch over de uiteindelijke impact op de oliemarkt. "De oliemarkt is nog steeds zwaar uit balans en de voorraden stijgen nog steeds in een ongekend tempo", aldus marktanalist Spencer Welch van IHS Markit.

Bedrijfsnieuws

Boeing zal naar verwachting aan medewerkers pakketten voor vervroegd pensioen aanbieden, zeggen bronnen, om de impact van de pandemie op de sector te beheersen. Het aandeel daalde 5,9 procent.

De Federal Trade Commission klaagt Altria aan om zijn investering in Juul Labs ongedaan te maken, omdat de fabrikant van Marlboro-sigaretten met die investering van bijna 13 miljard dollar in strijd zou handelen met de mededingingsregels. Het aandeel Altria verloor 3,7 procent.

President Trump praat vrijdag met de CEO's van een aantal van de grootste Amerikaanse oliebedrijven over stappen om de industrie te helpen vanwege de ongekende crash van de olieprijs. Onder andere de topmannen van Exxon Mobil en Chevron zijn aanwezig. The Wall Street Journal stelt dat het lastig wordt om een goed steunpakket te maken omdat de bedrijven zo verschillend zijn.

Het aandeel ExxonMobil steeg donderdag 7,6 procent en Chevron 11,1 procent. Occidental Petroleum werd 18,8 procent meer waard. Baker Hughes, dienstverlener aan de olie-industrie, werd 5,6 procent meer waard.

Ford verkocht in het eerste kwartaal minder voertuigen in de VS. Het totaal nam met 12,5 procent af. Het aandeel verloor 1,3 procent.

Volgens de Chinese koffiebarketen Luckin Coffee heeft de operationeel directeur zich schuldig gemaakt aan boekhoudfraude in 2019. De concurrent van Starbucks onderzoekt de kwestie. Het aandeel verloor donderdag bijna 76 procent aan waarde. Starbucks steeg 3,8 procent.

Tesla kwam donderdag nabeurs met sterke productiecijfers over het afgelopen kwartaal. Het aandeel steeg 9 procent in de nabeurshandel. De maker van elektrische voertuigen produceerde bijna 103.000 voertuigen tussen januari en maart en leverde zo'n 88.400 voertuigen af. Volgens Tesla was dit het beste eerste kwartaal ooit.

S&P 500 index             2.526,90 (+2,3%)
Dow Jones index          21.413,44 (+2,2%)
Nasdaq Composite          7.487,31 (+1,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag lager, nadat de inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector flink steeg, maar niet net zoals de index voor de industrie, weer op groei wees. De Japanse dienstensector zag de krimp erger worden.

Nikkei 225               17.682,20  (-0,8%)
Shanghai Composite        2.771,34 (-0,3%)
Hang Seng                23.141,47 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0843. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0848.

USD/JPY Yen   107,95
EUR/USD Euro  1,0843
EUR/JPY Yen   117,04

MACRO-AGENDA:
01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (Jap)
02:45 Inkoopmanagersindex diensten - Maart (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Maart (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Maart (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (VK)
11:00 Detailhandelsverkopen - Februari (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Februari (Bel)
14:30 Werkgelegenheid en werkloosheid - Maart (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - Maart def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 Hennes & Mauritz - Cijfers eerste kwartaal (Zwe)
00:00 Constellation Brands - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium