beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn lager het weekend ingegaan. De Stoxx Europe 600 index sloot vrijdag 1,0 procent lager op 309,06 punten. De Duitse DAX daalde 0,5 procent tot 9.525,77 punten en de Franse CAC 40 verloor 1,6 procent op 4.154,58 punten. De Britse FTSE 100 daalde 1,2 procent tot 5.415,50 punten.

Er was vooral aandacht voor inkoopdata uit de Europese dienstensector. In de landen in de eurozone en in het Verenigd Koninkrijk kromp de activiteit in de dienstensector afgelopen maand en in de meeste landen ging het ook om de laagste meting in de geschiedenis. De inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 52,6 in februari naar 26,4 in maart. Voor maart was een index van 28,4 verwacht.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit verwacht op basis van deze cijfers dat de economie van de eurozone momenteel met 10 procent op jaarbasis krimpt. En dat gaat nog erger worden, waarschuwde de econoom.

"Het onderstreept opnieuw welke schade het virus in Europa, en zeker in de EU, aanricht", aldus analist Michael Hewson van CMC Markets. Hij noemde in het bijzonder de Italiaanse inkoopmanagersindex, die daalde van 52,1 in februari naar slechts 17,4 afgelopen maand. Dat betekende de laagste stand in 22 jaar, toen Markit de meting startte.

"Dat is geen krimp, dat is een economische ineenstorting en zeer tragisch", aldus Hewson.

Amerikaanse banencijfers bleken vanmiddag zwakker dan gedacht. Toch hield de dollar stand, wat volgens Monex Europe impliceert dat beleggers nog veel slechter verwachten de komende maanden. De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0793.

Een vat West Texas Intermediate olie werd vrijdag nog eens 5,5 procent meer waard, na een stijging met 25 procent op donderdag. Volgens de laatste berichten komt de OPEC+ mogelijk maandag bijeen om te praten over een nieuwe productieverlaging van mogelijk 6 miljoen vaten per dag. Voorwaarde is wel dat de VS ook meedoet. Dat zou Amerika mogelijk willen bewerkstelligen door de productie in de Golf van Mexico stil te leggen.

Marktvolgers zijn echter voorzichtig. Zelfs als er een akkoord wordt bereikt, zal een dergelijk besluit maanden in beslag nemen, waarschuwden analisten van BNP Paribas.

Bedrijfsnieuws

International Airlines Group gaat de capaciteit in april en mei verder verlagen, tot ongeveer 90 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit meldde het moederbedrijf van onder meer British Airways, Aer Lingus, Iberia en Vueling donderdagavond. Verder zal IAG in het Verenigd Koninkrijk gebruik maken van regelingen waarmee ruim 30.000 werknemers van British Airways in april en mei met betaald verlof gaan. Met 4.000 piloten is afgesproken dat die in deze periode met onbetaald verlof gaan. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Beiersdorf trekt de outlook voor 2020 in vanwege de mogelijke impact van de corona-uitbraak op de activiteiten, meldde de fabrikant van merken als Nivea en Labello donderdagavond. Uit voorlopige cijfers blijkt verder dat de vergelijkbare omzet van het bedrijf in het eerste kwartaal met 3,6 procent is gedaald op jaarbasis tot 1,91 miljard euro. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Ryanair verwacht dat de nettowinst in het afgelopen boekjaar aan de onderkant van de eerder afgegeven outlook zal uitkomen vanwege de coronacrisis en zegt geen outlook af te kunnen geven voor het nieuwe boekjaar dat op 1 april is begonnen. Ryanair voorspelt voor het afgelopen gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een winst van 950 miljoen tot 1 miljard euro. Ryanair vervoerde afgelopen maand slechts 5,7 miljoen passagiers, wat een daling was van 48 procent op jaarbasis. Het aandeel van de Britse prijsvechter daalde 0,3 procent.

Het Italiaanse UniCredit heeft een akkoord met de vakbonden bereikt over zijn herstructureringsplan, dat duizenden banen zal kosten. In de komende jaren zullen ruim 5.000 bankmedewerkers met vervroegd pensioen gaan en 800 mensen krijgen een nieuwe baan binnen het bedrijf. Dit gebeurt op vrijwillige basis en via natuurlijk verloop. De koers van het aandeel verloor 3,5 procent aan waarde.

Total heeft voor de tweede keer een grote olievondst gedaan voor de kust van Suriname. Het oliebedrijf zag de koers van zijn aandeel 7,6 procent zakken. Andere olie-aandelen gingen ook onderuit. Royal Dutch Shell verloor 4,6 procent en BP leverde 4,5 procent in.

Hennes & Mauritz verwacht in het lopende tweede kwartaal verlies te draaien, vanwege de zeer negatieve impact van de coronavirus op het bedrijf. In China ziet het modeconcern evenwel een geleidelijk herstel, nu winkels in het land weer zijn geopend. De koers ging in Stockholm vrijdag toch met een procent omlaag.

Verzekeraars stonden in heel Europa onder druk, nadat toezichthouders de sector opriepen geen dividend uit te keren om zo beter bestand te zijn tegen de effecten van de coronacrisis. Aegon daalde 8,5 procent, Ageas 5,3 procent, Allianz 1,4 procent en AXA 4,6 procent. Eerder werden Europese banken ook al gevraagd om geen dividend uit te keren.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa zo'n 2 procent lager.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium