beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen woensdag af op groene opening.

IG voorziet een openingswinst van 60 punten voor de Duitse DAX en een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40. De Londense beurs opent vermoedelijk 31 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag verder gestegen.

Volgens analist Michael Hewson van CMC Markets voedt een verdere versoepeling van coronamaatregelen in Europa de hoop dat het ergste achter de rug is, zowel qua aantal besmettingen en sterfgevallen als lockdowns.

Aandelen in de reissector reageerden dinsdag enthousiast op berichten dat zwaar getroffen landen als Italië en Spanje weer toeristen gaan verwelkomen. Ook Duitsland zou de grenzen weer willen openen.

Zorgen over de opgelaaide onrust in Hongkong afgelopen weekend en opgelopen spanningen tussen de VS en China zijn momenteel ondergeschikt, aldus Hewson.

Na een opleving van het Duitse ondernemersvertrouwen op maandag, liet vandaag ook het consumentenvertrouwen in Duitsland een verbetering zien. De index bleef met -18,9 wel in negatief terrein, maar het cijfer was beter dan verwacht, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Bedrijfsnieuws

Financieel directeur Andrew Findlay van easyJet stapt per mei 2021 op. Vorige week overleefde de CFO nog een motie van wantrouwen van oprichter Stelios Haji-Ioannou. Het aandeel won dinsdag 19,3 procent.

Sectorgenoot Lufthansa werd 6,8 procent duurder. De Duitse overheid is akkoord gegaan met een steunpakket ter waarde van maximaal 9 miljard euro voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

De Duitse reisorganisatie TUI meldde dinsdag eind juli weer te willen gaan vliegen, en Spanje schrapt vanaf 1 juli de quarantaine van twee weken voor buitenlandse reizigers.

 Air France-KLM steeg 10,6 procent, in Londen steeg het aandeel van IAG, het moederbedrijf van British Airways 22,5 procent en TUI zelf werd in Londen zelfs 52 procent meer waard.

Wirecard heeft voor de derde keer de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld. De jaarcijfers zullen nu op 18 juni worden gepubliceerd in plaats van 4 juni. Accountants hebben langer nodig om de cijfers te controleren. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Renault en Nissan werken aan herstel van hun problematische alliantie, maar van de volledige fusie waar voormalig topman Carlos Ghosn naar streefde is geen sprake meer. Dit schreef persbureau Reuters dinsdag op basis van bronnen. De koers van het aandeel Renault sloot 6,6 procent hoger.

De financiële sector beleefde een goede dag. Zo won Deutsche Bank 8,8 procent, Credit Agricole 8,0 procent en ING 6,8 procent.

Argen-X heeft positieve resultaten geboekt in een Fase 3 ADAPT-studie met efgartigimod op mensen met de spierziekte myasthenia gravis. Argen-X meldde dat het primaire eindpunt in de studie werd bereikt. Zo werd efgartigimod goed getolereerd en met een veiligheidsniveau dat vergelijkbaar was met een placebo. Het aandeel steeg dinsdag in Brussel bijna 30 procent.

JDE Peet's wil tot 17 procent van het bedrijf naar de Amsterdamse beurs brengen door de plaatsing van nieuwe en bestaande aandelen bij institutionele beleggers voor 30,00 tot 32,25 euro per stuk, wat het bedrijf een marktkapitalisatie geeft van 14,9 miljard tot 16,0 miljard euro.

Euro STOXX 50         2.999,22 (+0,9%)
STOXX Europe 600        348,92 (+1,1%)
DAX                  11.504,65 (+1,0%)
CAC 40                4.606,24 (+1,5%)
FTSE 100              6,067,76 (+1,2%)
SMI                   9.830,83 (+0,1%)
AEX                     531,30 (-0,3%)
BEL 20                3.165,46 (+5,4%)
FTSE MIB             17.860,46 (+1,65)
IBEX 35               7.003,90 (+2,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden woensdag op een groene opening voor Wall Street.

Wall Street is dinsdag hoger geëindigd. De markten zijn optimistisch gestemd nu economieën heropenen. Met name aandelen in de reisbranche en toeristische sector reageren daar positief op. Beleggers gokken er bovendien op dat één van zeker 10 in ontwikkeling zijnde coronavaccins ook daadwerkelijk succesvol zal blijken in het bestrijden van het virus.

"Er zijn meerdere schoten op doel", omschreef vermogensbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments de zoektocht naar een vaccin. Hoewel het produceren van een vaccin en het verspreiden onder de bevolking tijd gaat kosten, is de markt positief over het aantal vaccins dat wordt ontwikkeld, aldus Redha.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de economische activiteitsindex van de Chicago Fed in april verder onder nul is gedaald. De index daalde van een stand van 4,97 negatief in maart naar 16,74 negatief in april. De nieuwe woningverkopen in de VS stegen licht in dezelfde maand.

Verder verbeterde het Amerikaanse consumentenvertrouwen tussen april en mei, volgens The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 85,7 in april naar 86,6 in mei. Er was door geraadpleegde economen wel gerekend op een iets sterkere verbetering naar 86,8.

"Na twee maanden van flinke dalingen, stopte de vrije val van het consumentenvertrouwen in mei", aldus Lynn Franco van The Conference Board.

Volgens Franco is de impact van de coronavirus vooral terug te zien in de index voor de huidige omstandigheden, die sinds de uitbraak bijna 100 punten is gedaald. Deze index daalde in mei tot 71,1, van 73,0 in april.

De olieprijs is dinsdag gestegen. Op een settlement van 34,35 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,10 dollar of 3,3 procent meer waard.

Bedrijfsnieuws

Novavax kondigde maandag een eerste proef van zijn experimentele coronavaccin op mensen aan, waarvan de eerste resultaten in juli worden verwacht. Hierna zou een tweede, grotere studie moeten volgen. Inmiddels worden er zeker tien vaccins ontwikkeld tegen het virus. Het aandeel Novavax steeg dinsdag 4,5 procent. Moderna daalde ruim 16 procent nadat er eerder twijfels ontstonden over het Covid-19 vaccin dat dit bedrijf ontwikkelt.

Aandelen van luchtvaartmaatschappijen stegen sterk. Beleggers zijn steeds optimistischer dat het vliegverkeer binnenkort zal worden hervat. De aandelen van Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines gingen 13 tot 17 procent hoger.

Ook cruise rederij Carnival en sectorgenoot Norwegian Cruise Line konden dinsdag aardig wat beurswaarde bijschrijven, met respectievelijk 13 en 15 procent.

Verder zaten ook hoteluitbaters in de lift nu hun bezettingsgraad toeneemt door het versoepelen van coronamaatregelen. Marriott International en Hilton Worldwide Holdings stegen dik 4 procent.

Entertainmentbedrijven als SeaWorld en Six Flags koersten 7 tot wel 10 procent in de plus.

Autoverhuurder Hertz vroeg eind vorige week faillissement aan via een zogeheten Chapter 11. De handel in het aandeel lag dinsdag lange tijd stil maar uiteindelijk verloor Hertz ruim 79 procent aan waarde.

Verder waren dinsdag financials in trek op Wall Street. JPMorgan steeg 7,1 procent en Goldman Sachs zelfs 9,0 procent.

S&P 500 index             2.991,77 (+1,2%)
Dow Jones index          24.995,11 (+2,2%)
Nasdaq Composite          9.340,22 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225               21.461,33  (+0,9%)
Shanghai Composite       2.845,01 (-0,1%)
Hang Seng                23.294,33 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0956. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld op 1,0982.

USD/JPY Yen   107,51
EUR/USD Euro  1,0956
EUR/JPY Yen   117,78

MACRO-AGENDA:
08:45 Consumentenvertrouwen - Mei (Fra)
09:30 Toespraak ECB-voorzitter Christine Lagarde (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 HP Inc - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen